Regija
ŽELJKO IVELJIĆ: “IZVORIŠTA VINKOVACA I BOSUTSKE NIZINE”

Voda iz slavine kvalitetna
je kao kupovna u bocama
Objavljeno 25. siječnja, 2015.

VINKOVCI - U organizaciji Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije te Ogranka Matice hrvatske Vinkovci, predstavljena je knjiga pod nazivom “Izvorišta Vinkovaca i bosutske nizine” autora Željka Iveljića.

Regionalna hidrogeološka istraživanja na području istočne Slavonije započeta su sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća. U prvoj etapi izvedeno je 17 bušotina, dubine od 50 do 85 metara. Izdvojena su četiri vodonosna sloja za moguću eksploataciju: Velika Kopanica, Vinkovci, Nijemci i Strizivojna. Od tada su na tom području vodoistražni radovi obavljani u nekoliko navrata, što je poslužilo za definiranje lokacije regionalnog crpilišta istočne Slavonije - kazao je Željko Iveljić, koji cijelu ovu problematiku detaljno razrađuje u knjizi na 192 stranice uz velik broj ilustracija.

Iveljić je dugogodišnji djelatnik Vinkovačkog vodovoda, a ovom, inače njegovom sedmom, knjigom nastojao je prikazati i kvalitetu vode na našem području i tijek izgradnje organizirane vodoopskrbe na području Vinkovaca te na područjima uz Bosut.

- Hrvatska nije svjesna koliko imamo kvalitetne vode i da bismo malo više trebali izvoziti vodu, posebno na našem području. Mi imamo kvalitetnu vodu iz slavine kao što je ona koju kupujemo u bocama. Poruka ove knjige bila bi: “Čuvajmo vodu, ona je naše najdragocjenije blago”, a knjiga je namijenjena kako struci tako i studentima - istaknuo je Željko Iveljić.

Knjiga, kako kaže urednica Jasna Kopić, dipl. ing. geol., govori o podzemnim vodama, hidrokratskoj mreži, rijekama, rječicama, potocima, o svemu onome bitnome za opstanak naselja na ovim prostorima.

U predstavljanju knjige sudjelovali su još doc. dr. sc. Dražen Švagelj, predsjednik Matice hrvatske Vinkovci, Dražen Milinković, dipl. ing. stroj., direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, dr. Mladen Karlić, gradonačelnik Vinkovaca, i Jasna Kos, dipl. ing. bio. tehn., voditeljica programa. M. Kokaj

Krajem 80-ih godina prošlog stoljeća na širem području Vinkovaca nalazilo se približno

20

tisuća privatnih bunara

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike