Novosti
REZULTATI HRVATSKOG ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE

Lani je zaposleno 1877
osoba s invaliditetom
Objavljeno 23. siječnja, 2015.

Prošle je godine posredovanjem Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje zaposleno 1877 osoba s invaliditetom, što je za 7,6 posto više nego 2013. godine, kada su ukupno zaposlene 1744 osobe s invaliditetom. U trenutcima kada se u društvu osjećaju posljedice gospodarske krize te na tržištu rada postoji manjak radnih mjesta, postignut je najveći broj zaposlenih osoba s invaliditetom u posljednjih deset godina. Najveći broj zaposlenih osoba s invaliditetom čine mlade osobe do 29 godina, njih 856 od ukupnog broja zaposlenih osoba s invaliditetom.

- S obzirom na to da se osobe s invaliditetom nalaze u nepovoljnom položaju na tržištu rada, Hrvatski zavod za zapošljavanje kroz partnerski pristup s ostalim dionicima razvija nove modele profesionalne rehabilitacije, primjenjuje poticajne mjere za zapošljavanje i uključuje nezaposlene osobe s invaliditetom u obrazovne aktivnosti. Istovremeno se radi na podizanju svijesti javnosti i poslodavaca o kompetencijama i radnim mogućnostima osoba s invaliditetom te se na taj način nastoji olakšati njihov pristup tržištu rada, ističu u HZZ-u.

U svim područnim uredima Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje rade savjetnici za posredovanje pri zapošljavanju osoba s invaliditetom, koji se permanentno usavršavaju i unapređuju svoje kompetencije za rad s ovom skupinom nezaposlenih osoba. U Središnjem uredu Zavoda djeluje Odsjek za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s faktorima otežane zapošljivosti koji stručna dostignuća iz područja profesionalnog usmjeravanja i profesionalne rehabilitacije nastoji prenijeti u direktni rad s korisnicima. (E.S.)

Najčitanije iz rubrike