Novosti
MINISTAR MIRANDO MRSIĆ O ZAPOŠLJAVANJU U SKLOPU GARANCIJE ZA MLADE

Tvrtke će dobiti olakšice ako zaposle mlade na neodređeno
Objavljeno 20. siječnja, 2015.

Novosti vezane uz mjere aktivne politike zapošljavanja koje se provode u sklopu Garancije za mlade te informacije o fiskalnim olakšicama koje poslodavci mogu koristiti prilikom zapošljavanja mladih osoba predstavio je jučer u Osijeku Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava.

- Svakoj osobi mlađoj od trideset godina država će najkasnije u roku od četiri mjeseca od završetka školovanja ili ulaska u nezaposlenost ponuditi ili zaposlenje, vježbeništvo, naukovanje ili nastavak obrazovanja. To je glavni cilj mjera za poticanje zapošljavanja mladih u sklopu Garancija u koje se Hrvatska aktivno uključila - rekao je Mrsić.

Poznato je kako je Hrvatska već niz godina suočena s visokom nezaposlenošću mladih, a s Italijom se smjenjujemo na trećem mjestu u Europskoj uniji. Nezaposlenost mladih u dobi od 15 do 30 godine u nas iznosi 41,3 posto, riječ je o brojci od pola milijuna osoba.

Garancija za mlade podrazumijeva poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja mladih, potom fiskalne olakšice za poslodavce koji zapošljavaju mlade, a predviđene su i reforme u strukovnom obrazovanju te sustavu prekvalifikacija.

Konkretno - iznos naknade za stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa raste s 1600 na 2400 kuna. Poslodavcu koji zaposli mladu osobu na neodređeno vrijeme uvodi se fiskalna olakšica od 17,2 posto na bruto iznos plaće koju može koristiti pet godina. Poslodavci koji zaposle određene kategorije nezaposlenih mogu računati na potpore u iznosima od 10,8 do čak 52,5 tisuća kuna po radniku.

- Usvajanjem operativnog programa stigao nam je avans od 15 milijuna eura iz sredstava Europske komisije za aktivne mjere zapošljavanja - naglasio je Mrsić.

Hrvatska je za mjere aktivnog zapošljavanja u svome proračunu osigurala 1,2 milijarde kuna.D.Kuštro

1,2

milijarde kuna je Hrvatska za mjere aktivnog zapošljavanja osigurala u svome proračunu

15

milijuna eura je stiglo od Europske komisije za aktivne mjere zapošljavanja

Možda ste propustili...