Novosti
STRAH OD ŠVICARSKOG FRANKA: IZLAZ IZ PROBLEMA TRAŽE VLADA, BANKARI I HNB

Rješenje - konvertiranje kredita u eure ili kune
Objavljeno 17. siječnja, 2015.
Rješenje treba uskladiti što prije kako dužnici ne bi bili oštećeni pri plaćanju sljedeće rate

Vezani članci

ČETVEROČLANOJ OBITELJI KREDIT POPUT LIHVARSKOG

S ratom višom za 500 ili 600 kuna mi i naša djeca bit ćemo gladni

Moguće trajno rješenje problema građana kreditno zaduženih u švicarskim francima, koje stvaraju oscilacije tečaja švicarske valute, moglo bi biti konvertiranje kredita u eure ili kune.

Izjavio je to ministar financija Boris Lalovac nakon što se u petak sastao s čelnicima banaka.

Ministar je nakon sastanka znakovito izjavio: “Bankari su spremni pomoći.” Dodao je kako su bankari ponudili razna rješenja te da će sa zajedničkom ponudom rješenja izići nakon međusobnih i konzultacija sa svojim pravnim službama. Zajednički zaključak je da to rješenje treba biti dugoročno i treba zaštititi dužnike zadužene u francima. Lalovac je istaknuo kako je važno da se rješenje uskladi što prije kako dužnici ne bi bili oštećeni pri plaćanju sljedeće rate. Iznio je podatak da je u Hrvatskoj kreditima u švicarskim francima kupljeno 58.000 stambenih jedinica.

Novi sastanak s bankarima, kazao je ministar, trebao bi biti za tjedan dana i na njemu bi trebali biti i predstavnici udruge Franak.

Iz te udruge jučer su na konferenciji za novinare podsjetili na inertnost sustava, koja je i dovela do novih negativnih socijalnih i ekonomskih posljedica za dužnike s kreditima u francima.

Čelnici udruge istaknuli su kako je donošenje sadašnjeg zakona o potrošačkom kreditiranju bilo samo privremena vatrogasna mjera, koja nije riješila glavni problem. Koordinator udruge Denis Smajo poručio je kako iz Franka traže privremeni moratorij na tečaj švicarskog franka, koji bi se tako zadržao na vrijednosti od 6,39 kuna sve do donošenja konkretnih dugoročnih mjera.

Iz udruge su iznijeli i konkretne zahtjeve premijeru Zoranu Milanoviću i guverneru Hrvatske narodne banke Borisu Vujčiću. U njima se traži donošenje uredbe sa zakonskom snagom kojom će intervenirati i odrediti tečaj konverzije u francima indeksiranih kredita prema početnom tečaju, pri čemu će se u toj uredbi definirati da se nadalje primjenjuje fiksna kamatna stopa jednaka početnoj kamatnoj stopi. Udruga traži da se uredbom zabrane ovrhe nekretnina dužnika u kreditima s valutnom klauzulom u francima sve do donošenja odluke Vrhovnog suda RH o reviziji uloženoj na presudu Visokog trgovačkog suda u kolektivnom postupku. Nadalje traži se povrat preplaćenih sredstava dužnicima na temelju nezakonitih promjena kamatne stope. Traži se i utvrđivanje metodologije određivanja fiksnog dijela kamate na temelju početne kamatne stope iz ugovora i početnog parametra za sve ostale postojeće kredite s promjenjivom kamatnom stopom (u kunama i s valutnom klauzulom u bilo kojoj stranoj valuti).

Udruga Franak je, na temelju brojnih poziva i poruka građana nakon vijesti o rastu švicarca, upozorila na mogućnost socijalnih nemira, ako nadležne institucije te najodgovornije osobe u zemlji ne poduzmu konkretne korake u rješavanju ovoga dugogodišnjeg problema.

Igor MIKULIĆ
Zahtjevi udruge Franak

* donošenje uredbe sa zakonskom snagom kojom će se intervenirati i odrediti tečaj konverzije u CHF indeksiranih kredita prema početnom tečaju

* u uredbi definirati da se nadalje primjenjuje fiksna kamatna stopa jednaka početnoj kamatnoj stopi

* uredbom zabraniti ovrhe nekretnina dužnika u kreditima s valutnom klauzulom u CHF, sve do donošenja odluke Vrhovnog suda RH o reviziji uloženoj na presudu Visokog trgovačkog suda u kolektivnom postupku

* povrat preplaćenih sredstava dužnicima na temelju nezakonitih promjena kamatne stope

* propisivanje metodologije određivanja fiksnog dijela kamate na temelju početne kamatne stope iz ugovora i početnog parametra za sve ostale postojeće kredite s promjenjivom kamatnom stopom (u kunama i s valutnom klauzulom u bilo kojoj stranoj valuti)

BANKARI

SU SPREMNI POMOĆI, TVRDI MINISTAR FINANCIJA

Udruga Franak upozorila je na mogućnost socijalnih nemira ako se ne riješi ovaj problem

HUB: TRAŽIMO KONKRETNA RJEŠENJA

Nakon sastanka s ministrom financija priopćenjem se oglasila i Hrvatska udruga banaka iz koje je najavljeno kako će banke nastaviti raditi na usuglašavanju konkretnih rješenja unutar svojih poslovnih mogućnosti, a koja bi dugoročno pomogla dužnicima u rješavanju ovoga problema. Dodaj se kako je neočekivana odluka Švicarske narodne banke o odustajanju branjenja administrativno utvrđene najveće vrijednosti franka, zatekla je međunarodna financijska tržišta. “S obzirom na to da odluka SNB-a predstavlja iznenađenje za financijska tržišta teško je davati bilo kakve, pa makar i kratkoročne procjene kretanja švicarskog franka,” ističu u HUB-u.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike