Novosti
ANKETA O STAVOVIMA O EUROPSKOJ UNIJI

Građani: Ulaskom u EU neke stvari u Hrvatskoj postale još gore
Objavljeno 5. siječnja, 2015.

Vezani članci

PODJELE NA “CRVENE” I “PLAVE” MNOGIMA SU JOŠ UVIJEK NAJVAŽNIJE

Hrvatska se urušava, a većina građana i sindikati samo šute

Od (pre)velikih očekivanja građana Hrvatske od ulaska naše zemlje u Europsku uniju malo se toga doista dogodilo, pokazuju rezultati nove ankete o stavovima građana o EU, koju je agencija Ipsos Puls provela za Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Podrška članstvu u EU je 62 posto, a protivnika je 32 posto, što predstavlja neznatni rast podrške u odnosu na prošlu anketu Ipsos pulsa iz srpnja 2013. godine. Najviše građana, čak 50 posto, smatra kako se ulaskom Hrvatske u EU povećala mogućnost zapošljavanja u Europskoj uniji. Nasuprot tome, najviše ih misli kako se pogoršao standard građana, mogućnost nalaska posla u Hrvatskoj, ponašanje političara i uvjeti za poljoprivrednu proizvodnju. Građani su tako postali svjesni da hrvatsko pristupanje Uniji ipak nije automatski donijelo i poboljšanja kojima su se nadali.

Dapače, uvjereni su da su se mnoge stvari u našoj zemlji čak i pogoršale. Oko 28 posto građana tako smatra kako je Hrvatska imala više koristi od ulaska nego štete, 41 posto kako je omjer štete i koristi podjednak, a 27 posto da je šteta veća od koristi. Slični rezultati zabilježeni su i u prošlom istraživanju. Percepcija osobne koristi je također stabilna – 15 posto ljudi smatra da su imali više koristi od ulaska u EU, a 19 posto više štete.

Putovanje bez putovnice je korist koju je osobno osjetio najveći postotak ispitanih. Oko trećine ih je osjetilo i ukidanje carina te pad cijene roaminga. Čak četvrtina ih je ustvrdila i kako je osobno osjetila veću mogućnost zaposlenja i/ili školovanja u drugim članicama EU.

Samoprocjena informiranosti hrvatskih građana o Uniji je jednako loša kao i prethodnih mjeseci. Samo 18 posto ih se osjeća dobro informiranim o EU općenito, 16 posto ih se osjeća dobro informiranima o prednostima i nedostatcima članstva, a 62 posto priznaje da još nikada nije samostalno tražilo informacije vezane uz EU. I.Bošnjak

Putovanje bez putovnice je korist koju je osobno osjetio najveći postotak ispitanih

PREVLADAO PESIMIZAM

Kada je Hrvatska tek ulazila u EU, većina građana ipak je očekivala da će to više pridonijeti stranim ulaganjima, da će se lakše nalaziti posao te više poštovati zakoni. I nekako se u srpnju te 2013. u sve više vjerovalo te su građani čak mislili da će to i političare natjerati na nekakav pozitivan pomak. No, već godinu i pol dana poslije, u našoj je zemlji ipak prevladao pesimizam. To posebice vrijedi kada je riječ o standardu svakodnevnog života u Hrvatskoj, kao i o mogućnosti nalaska posla, a o ponašanju političara da i ne govorimo.

62 %

hrvatskih građana trenutno daje podršku članstvu u EU