Crna kronika
KRIMINALITET U SLATINSKOM KRAJU

Ove godine manje šverca,
ali više oduzetog duhana
Objavljeno 22. prosinca, 2014.
Smanjen je i broj prometnih nesreća na slatinskim prometnicama

SLATINA – Na području djelovanja Policijske postaje Slatina (grad Slatina i općine Nova Bukovica, Mikleuš, Sopje, Čađavica i Voćin) u prvih 11 mjeseci ove godine evidentirano je 387 kaznenih djela. To je gotovo upola manje u odnosu na 719 kaznenih djela evidentiranuih u istom razdoblju prošle godine.

Prema riječima načelnika Policijske postaje Slatina Krunoslava Sertića, ova velika razlika odnosi se na kaznena djela gospodarskog kriminaliteta jer je prošle godine evidentirano čak 255 kaznenih djela nedopuštene trgovine duhana i duhanskih prerađevina, a ove godine bilo je samo 19 takvih kaznenih djela.

– Bez obzira na ovu veliku razliku, ove godine zatekli smo i privremeno oduzeli ukupno 3400 kilograma duhana, a prošle godine 2538 kilograma. Te nam brojke pokazuju da je prošle godine bilo mnogo počinitelja kaznenih djela s relativno malim količinama duhana, dok je ove godine značajno smanjen broj počinitelja, ali oni su trgovali sa znatno većim količinama duhana.

Ukupna razriješenost spomenutih 387 kaznenih djela ove godine iznosi 72,4 posto, a prošle godine ona je iznosila 87,5 posto. Takvim pokazateljima pridonijelo je lanjsko uspješno rješavanje upravo kaznenih djela nedopuštene trgovine duhana. U pogledu prekršaja narušavanja javnog reda i mira, slatinska policija evidentirala je u 11 mjeseci ove godine ukupno 122 prekršaja, a prošle godine bilo je 143 prekršaja. Prema tim podacima vidi se pozitivni trend opadanja broja prekršaja.

Kad je riječ o stanju sigurnosti u cestovnom prometu, ove godine bilo je 85, a prošle godine 107 prometnih nesreća. Lani su poginule tri, a ove godine dvije osobe. U odnosu na prošlogodišnjih 17 sudionika u prometu koji su bili pod utjecajem alkohola ili su odbili alkotestiranje, ove godine takvih osoba bilo je samo osam.

Petar ŽARKOVIĆ
ISTI BROJ PREKRŠAJA U PROMETU

– Možemo reći da je naše poduzimanje pojačanih aktivnosti nadzora i upravljanja cestovnim prometom rezultiralo pozitivno jer smo smanjili broj alkoholiziranih vozača ili onih koji odbijaju alkotest - kaže načelnik Sertić. Broj prekršaja u cestovnom prometu neznatno je povećan, s 3646 na 3657, ali kad je riječ o prekršajima nastalim prilikom vožnje pod utjecajem alkohola, njihov broj smanjen je s lanjskih 441 na 413 takvih prekršaja ove godine. Na temelju tih pokazatelja, načelnik Krunoslav Sertić ocjenjuje stanje sigurnosti na području Slatine dobrim.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike