Regija
PROJEKT UČENIKA 2. SREDNJE ŠKOLE BELI MANASTIR

Učenice dokazale da Baranjci ne
bi trebali kupovati vodu u bocama
Objavljeno 17. prosinca, 2014.

BELI MANASTIR - Među tri srednje i šest osnovnih škola, čiji su projekti, od 90 prijavljenih, odabrani za predstavljanje na smotri najboljih projekata iz građanskog odgoja u Hrvatskom saboru našla se i belomanastirska 2. srednja škola, točnije, tri učenice te njihova mentorica, prof. Jasminka Berend. Predsjedniku Sabora Josipu Leki, nekolicini zastupnika, predstavnicima Agencije za odgoj i obrazovanje i višim savjetnicima za nacionalni program odgoja i obrazovanja za ljudska prava objasnili su da je baranjska voda odlična za piće, pa je kupovanje ambalažirane vode nepotreban trošak.

- Učenici već niz godina sudjeluju u projektu Građani, dijelu nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo što ga provodi Agencija za odgoj i obrazovanje. Imali smo niz tema, poput Volontiranje u službi socijalne osjetljivosti, Pred vratima Europe, Treća životna dob i Predškolska dob, a ove su godine radili na temu Voda u Baranji - kaže profesorica Berend, objašnjavajući kako su zamijetili da njihovi sugrađani nemaju povjerenja u baranjsku vodu. Nakon što su se bacili na istraživanje te proveli ankete među učenicima i sugrađanima diljem Baranje, prve informacije potvrdile su postojanje zabluda o kvaliteti vode.

- Sukladno s anketom, Baranjci nemaju povjerenja u vodu koju piju. Kupuju “flaširanu” vodu, kažu da je ona iz vodovoda puna kamenca, željeza i da je nekvalitetna, ali pritom nemaju saznanja o njezinu sastavu - kažu učenice Emma Priselac, Doroteja Matanov i Mateja Cickaji, naglašavajući kako su to htjele promijeniti, ali i saznati kakvu vodu zapravo piju. Posjetile su dva baranjska crpilišta, od Baranjskog vodovoda zatražile podrobnije podatke, provele daljnje ankete i razgovore te došle do zanimljive spoznaje.

- Za baranjsku vodu možemo reći da je i te kako kvalitetna, jer su svi od 125 potrebnih parametara ispravnosti vode u redu. Voda je bogata mineralima, sadržava visoke vrijednosti kalcija, magnezija i kalija, umjerene je tvrdoće i umjerene koncentracije natrija - poručuju učenice. Tijekom projekta uključile su se u razne akcije, među kojima i u onu vezanu uz obilježavanje Svjetskog dana voda. Iz Hrvatskog sabora poručile su - voda je naslijeđe, a ne komercijalni proizvod.I.Getto

Voda je bogata mineralima, visoke vrijednosti kalcija, magnezija i kalija, umjerene je tvrdoće, poručuju učenice

Možda ste propustili...

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike