Novosti
DEVET GRADOVA ŽELI BITI KULTURNO SREDIŠTE EU

Varaždin, Rijeka i Osijek su najbliže da postanu prijestolnica kulture
Objavljeno 10. prosinca, 2014.
U konkurenciji su još i Dubrovnik, Pula, Split, Zadar, Zagreb i Đakovo

Nakon što je prije šest mjeseci Ministarstvo kulture objavilo poziv za podnošenje prijava za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, čak je devet hrvatskih gradova iskazalo interes za šest godina ponijeti tu laskavu titulu.

To su Dubrovnik, Pula, Rijeka, Split, Varaždin, Zadar, Zagreb te od slavonskih Đakovo i Osijek, s time da su u pripremama u različitim fazama.

Podsjetimo, prema utvrđenom "ključu" Europske unije navedene je godine red na Hrvatsku i Irsku da daju po jednu Europsku prijestolnicu kulture.

- S obzirom na to da je natječaj otvoren do sredine travnja, očekujemo možda i još koju kandidaturu. Gradovi koji su do sada iskazali interes s pripremama su različito odmaknuli, pri čemu najviše Rijeka, Osijek i Varaždin. Što se tiče razvoja kulturne strategije gradova, čije je postojanje jedan od kriterija natječaja za EPK, za sada je imaju samo Pula, Rijeka i Osijek, dok su ostali gradovi na razini javnog poziva, izrade strategije ili rasprave o njoj - istaknula je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Kulturna strategija

Čini se kako u ovom trenutku u ozbiljnosti pristupa odskaču Rijeka, Pula i Varaždin, a Osijek ih prati. Rijeka će svoju šansu u prvom redu tražiti u rehabilitaciji industrijske baštine, a zanimljiva je i zbog svoje društvene strukture, posebice statusa manjina. Osim usvojene strategije kulturnog razvitka, riječki nositelji toga program, primjerice, otvorili su i službenu internetsku stranicu www.rijekaepk.eu, na kojoj je detaljno predstavljen projekt kandidature. Prije tjedan dana raspisan je i natječaj za vizualni identitet Rijeke za EPK, a niz sadržaja iz različitih segmenata kulture provodi se pod egidom EPK.

Potpisom sporazuma između Grada Pule i Istarske županije najveći istarski grad i službeno je postao kandidat za ovaj prestižan naslov. Tom prigodom predstavljena je posebna web stranica i najavljeno pokretanje 30 besplatnih kreativnih radionica namijenjenih građanima, kako bi ih informirali i uključili u projekt kandidature Pule za EPK 2020., a raspisan je i natječaj za vizualni identitet.

Varaždin igra na kartu bogate barokne jezgre, spoja kulturnog i ekološkog turizma, a iza njega su stali svi gradovi iz regije pa se ponosno prezentira kao "kandidat hrvatskog Sjevera".

Šansa manjima

Vizualni identitet imaju već mjesecima, njihov gradonačelnik Goran Habuš u svakoj prigodi nosi kravatu sa znakom Varaždina kao kandidata za EPK 2020. i posjetiteljima i suradnicima poklanja suvenire s istim logom, a na službenoj Facebook stranici "Varaždin 2020" svakodnevno se objavljuju nove informacije.

Poprilično se aktivirao i Dubrovnik, čije značenje na kulturnom zemljovidu Europe i prednosti ne treba mnogo elaborirati. O svemu se, pak, redovito izvještava na Facebook stranici "Dubrovnik 2020".

Ostali gradovi, potencijalni kandidati, nisu do sada puno učinili na planu kandidature za EPK 2020. Split najavljuje kako računa na prednost velike antičke baštine, bogatog tradicijskog zaleđa sa Sinjem i otoke ispred sebe, kao i potporu cijele Dalmacije. Čelnici Zadra ističu kako im aktivnosti uvelike ovise o veličini gradskog proračuna za kulturu u 2015. godini, a đakovački gradski oci iskazali su želju, no do sada nisu prezentirali konkretnije programe. Zagreb će vjerojatno "igrati" na autoritet glavnog grada (iako je do sada bilo nepisano pravilo da glavni gradovi, za koje Europa smatra da su u pravilu bolje razvijeni, imaju manje šanse) i veliki proračun.

Tomislav LEVAK

VLADIMIR HAM

zamjenik gradonačelnika Osijeka

U Osijeku gerilski pristup

“Konkurencija je jaka i ozbiljna, ali Osijek ima svoje adute. Usvojili smo kulturnu strategiju na stotinjak stranica i pokrenuli blog i web platformu OsKultura, preko kojega stalno iznosimo novosti i s istaknutim kulturnim djelatnicima na području Osijeka razmatramo potrebe, želje, inicijative i ideje. Trenutačno ekipa unutar gradske uprave radi na elaboratu koji treba, sa svim slikama i grafičkim prikazima, biti gotov do travnja iduće godine i imati 70-ak stranica. U tu svrhu ubrzo ćemo se naći s jednim stručnim nizozemskim konzultantom, koji živi u Španjolskoj, a koji je do sada odradio desetak kandidatura gradova za EPK", ističe Ham. "Rijeka ima veća ulaganja u kulturnu infrastrukturu od Osijeka, a Varaždin je u promidžbi otišao dalje od nas. Mi kandidaturu gradimo na osvješćivanju građana, ponajprije kulturnjaka. Uskoro ide natječaj za vizualni identitet, a nastavit ćemo i s minieventima po gradu gerilskog tipa jer za velike stvari nemamo novca. Vjerujem da ćemo uspjeti", optimist je Ham.

Objava pobjednika 2016.

Početkom lipnja znat će se kandidati koji su ušli u uži izbor. Nakon toga će izabrane gradove posjetiti europski stručnjaci, a objava pobjednika očekuje se početkom 2016. Laureatu tada preostaju četiri godine da realizira projekte i pokaže da je zaista zaslužio titulu europske prijestolnice kulture. Ovo će za Hrvatsku značiti mnogo jer se pokazalo da su sve nove zemlje članice koje su ušle u EU dobile veliku turističku prepoznatljivost.