Kultura
IZLOŽBA U KAZALIŠNOJ GALERIJI U VINKOVCIMA

Mini retrospektiva stripa Dubravka Matakovića
Objavljeno 6. prosinca, 2014.

VINKOVCI –Mini retrospektivom stripa u galerijskom prostoru Gradskog kazališta Vinkovci sinoć je poznati domaći strip crtač Dubravko Mataković obilježio 30 godina profesionalnog rada na stripu. Izložbu koja je „maleni presjek svega, nasumičan odabir, ćušpajz s paprikašom bez kotlića“ došli su pogledati brojni poklonici Matakovićevog stripa.
–Poslužit ću se otrcanom frazom kako „stripove crtam otkad znam za sebe, a vjerojatno je to počelo i ranije“, ali to je jednostavno tako. Međutim, 1984. godinu sam odredio onu za koje sam počeo konstantan profesionalni rad na stripu, točnije 10. listopada 1984. kada mi je objavljen strip s Malim Ivicom u Studentskom listu – kratko će reći Mataković o svojim počecima prije tri desetljeća.

Za izložbu u svojim Vinkovcima odabrao je tek mali presjek svega onoga što je radio tijekom svih tih godina, pa su Vinkovčani mogli vidjeti strip-table iz različitih razdoblja, iz različitih albuma i one objavljivane u raznim časopisima ili na web portalima. –Kada sam diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu nisam mislio da ću raditi strip, ali ga ipak nisam nikada napustio. Nakon stripova za Studentski list, Polet, Mladost, osječki TEN, ljubljansku Tribunu, Patak, Večernji list, 1991. godine radim ratni strip za Nedjeljnu Dalmaciju, 1994. za Smib kojemu sam vjeran i danas kao i serijalu Desmozgenes u magazinu OK. Želio sam svoju mini retrospektivu predstaviti upravo u kazalištu jer je tu bio 1984. prvi Salon stripa iako sam možda u sukobu interesa jer radim u kazalištu i vodim kazališnu galeriju – našalio se Mataković.


U 30 godina rada iza tog plodnog i od poklonika stripa omiljenog autora ostale su na tisuće tabli stripa i crteža, a njegovi vjerni čitatelji uvijek s nestrpljenjem očekuju neke nove zgode i nezgode već dobro znanih likova iz Matakovićeva pera. Među ostalim, dosad je Dubravko Mataković objavio 13 strip albuma i „nervozno čeka izlazak četrnaestog i petnaestog“. Izložba u kazališnoj galeriji ostaje otvorena do 17. prosinca.

S.Butigan

Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike