Novosti
POSLJEDICE SMANJENJA PRIHODA ZBOG POREZNE REFORME

Gradovi u Slavoniji i Baranji
smanjuju plaće, ukidaju
subvencije i podižu prirez
Objavljeno 4. prosinca, 2014.
Osječanima će poskupjeti gradski prijevoz, a Belomanastircima prirez

Vezani članci

LISTA SRAMA ZBOG DUGOVA DRŽAVI

U proračun uplaćeno 47 mil. kuna poreznog duga

Osjetno manji proračuni jedinica lokalne samouprave i uprave direktna su posljedica aktualne porezne reforme i izmjena Zakona o regionalnom razvoju.

Iako su iz vladajuće koalicije posljednjih mjesec dana tvrdili da će kompenzacijskim mjerama gradovima i općinama nadoknaditi dio sredstava koja time gube, svakodnevno se smanjuju lokalni proračuni. To znači odustajanje od niza vrijednih projekata, ali i nove brige za građane. Dio gubitka, naime, morat će se pokriti i povećanjem cijena nekih usluga.

Grad Osijek načina za punjenje proračunske rupe s kojom će se suočiti u 2015., a riječ je o proračunu manjem za čak 58,5 milijuna kuna od ovogodišnjeg, nije našao u drugom rješenju osim u drastičnom rezanju svih troškova, i to od plaća do subvencija. Prvi čovjek financija Grada Osijeka David Krmpotić od kompenzacijskih mjera za jedinice lokalne samouprave zbog izmjena Zakona o porezu na dohodak očekuje vrlo malo, a posebno je skeptičan vezano uz kompenzacijsku mjeru prema kojoj bi u gradsku blagajnu trebao sjesti novac od poreza na promet nekretninama i to zbog jednostavnog razloga što je ovaj promet u Osijeku trenutačno nizak.

Rast cijena usluga

- Problem je što u 2015. vučemo i minus od 55 milijuna kuna. Stoga smo nastojali srezati troškove i snaći se u okviru onoga što imamo. Tako će rashodi za zaposlene u 2015. u odnosu prema ovoj godini biti manji za 5,9 milijuna kuna. To znači da će proračunski korisnici za plaće dobiti četiri milijuna kuna manje, HNK gotovo tri milijuna kuna, gradska uprava oko dva milijuna kuna, a Centar za predškolski odgoj oko pola milijuna kuna. Subvencije gradskim trgovačkim društvima bit će čak 28 posto manje ili oko 14 milijuna kuna. To će smanjenje najviše osjetiti GPP, kojem subvencija s 21,5 milijuna kuna pada na 15 milijuna kuna, Športski objekti s 13,5 milijuna kuna padaju na 12 milijuna, Dvorana Gradski vrt s milijun na pola milijuna kuna, a Copacabana će umjesto s milijun kuna subvencije ljeto 2015. dočekati s 300 tisuća kuna. Jedino gdje smo troškove podigli je financiranje izrade projekata za EU fondove - zaključuje Krmpotić.

Smanjenje subvencija gradskim tvrtkama znači da će se novac za rad ovih tvrtki odnekuda morati naći, a to će biti džep Osječana, koji će se od 1. siječnja voziti skupljim javnim prijevozom, a o podizanju cijena ostalih komunalija samo se šuška. Tako će porezna reforma kojom su građani trebali u svoj novčanik spremiti stotinjak kuna značiti da će umjesto u plusu biti u minusu jer će cijene svih usluga u Osijeku porasti.

Socijalne naknade bez rezanja

Vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić kaže da će gradski proračun Vinkovaca biti manji za oko 5,5 milijuna kuna.

- To u ovoj teškoj gospodarskoj situaciji, kada je teško financirati zacrtane projekte koje smo planirali i za koje imamo gotovo kompletne dokumentacije, zadaje nove poteškoće. Nitko nema u cilju odustati od tih projekata, ali moramo tražiti nove izvore financiranja, a to će biti vrlo teško. Zbog toga je potrebna suradnja poduzetnika i gradonačelnika kako bi pronašli način za nove projekte, a otvaraju nam se mogućnosti apliciranja na europske projekte. U svakom slučaju, cilj nam je potaknuti gospodarsku aktivnost te dovući investicije. Nećemo dirati socijalni program, tako da ćemo i sljedeće godine imati naknade za novorođene, nećemo ni povećavati komunalnu naknadu nego ćemo pokušati uštedjeti na subvencijama nekim udrugama, te ćemo smanjiti dio predviđen za investicije - istaknuo je Karlić.

Rupe u proračunu zbog porezne reforme i novog zakona o regionalnom razvoju, u Belom Manastiru bit će prilično velike. Prve projekcije kažu kako će prihodovna strana proračuna ostati “kraća” za približno 2,5 milijuna kuna, pa su gradski oci, htjeli ne htjeli, prisiljeni posezati za nepopularnim mjerama. Pred gradskim će se vijećnicima, naime, 15. prosinca naći prijedlog novog proračuna, s 20-postotnim smanjenjem izdataka za rad svih gradskih udruga. Osim toga, gradonačelnik Ivan Doboš predložit će povećanje prireza Belomanastircima, koji bi, umjesto dosadašnjih 1 posto, trebao iznositi pet posto.

Kritike zbog većeg prireza

Nadalje, djelatnicima belomanastirske gradske uprave i gradskih ustanova bit će ukinuta “cipelarina”. Unatoč svemu, novi će proračun biti na razini ovogodišnjeg (nakon rebalansa, ovogodišnji je proračun povećan sa 33 na 43 milijuna kuna), zahvaljujući novcu povučenom od različitih fondova. Oporba je, dakako, prijedlog povećanja prireza dočekala na nož, tvrdeći kako je to još jedan pokazatelj nesposobnosti gradske vlasti. Vlast se, pak, brani tvrdnjom kako je riječ o nužnim mjerama, te kako je belomanastirski prirez najniži u okolici, dok će njegovo povećanje tek neznatno utjecati na plaće.

- Grad Slavonski Brod još uvijek ne raspolaže službenim podatkom koliko će točno iznositi proračunski manjak zbog najavljene reforme poreza na dohodak, već je riječ samo o projekcijama. Ipak, ono što možemo reći je da u 2015. nije planirano poskupljenje usluga te da će Grad poduzeti sve kako bi razina pomoći, koju građani primaju kroz razne socijalne programe i naknade, ostala nepromijenjena - kaže Jastra Gubić, viši stručni suradnik za odnose s javnošću.

Priredili: I.BOŠNJAK/N.Z.EBERHARD/M.KOKAJ/I.GETTO/M.RADOŠEVIĆ

VEDRAN NEFEROVIĆ

gradonačelnik Požege

Manje novca udrugama

U proračun Požege će zbog porezne reforme priteći četiri milijuna kuna manje. “Za ovaj proračun četiri milijuna kuna manje je izuzetno veliki iznos i 2015. godina sigurno neće biti dobra. Neke od planiranih aktivnosti morali smo zaustaviti. Dodatne teškoće čine nam određene obveze iz prošlih vremena, a koje sada dolaze na naplatu. Po upravnim sporovima i sudskim presudama ova teška situacija bit će opterećena novim rashodima. Naime, proračunu prijeti gotovo 3,5 milijuna kuna obveza od bivše vlasti – kaže gradonačelnik Požege Vedran Neferović. Kaže kako se neće smanjivati socijalna davanja kao ni ona prema umirovljenicima za prijevoz i subvencije za dječje vrtiće. “Najvećim dijelom smanjujemo davanja udrugama, to je potez koji smo svakako planirali napraviti jer u Požegi postoji puno registriranih udruga”, kaže Neferović, koji je otklonio i mogućnost povećavanja komunalnih doprinosa.(AGM Kruna)

ORAHOVICA ZAUSTAVLJA INVESTICIJE

Ono što trenutno mogu reći je da ćemo zaustaviti planirane investicije i ne znamo kako ćemo pripremiti projekte za fondove Europske unije. Ne možemo dizati namete jer građani Orahovice i prigradskih naselja to ne bi mogli izdržati – kaže orahovački gradonačelnik Josip Nemec.(V.G.)

ZORAN KOVAČ

gradonačelnik Donjeg Miholjca

Više ćemo se okrenuti EU fondovima

Samo najavljenim izmjenama poreza na dohodak, Grad Donji Miholjac će izgubiti oko pet posto svog izvornog prihoda, predviđa gradonačelnik Donjeg Miholjca, Zoran Kovač. Taj gubitak Donjomiholjčani planiraju “pokrpati” smanjenjem iznosa u masi plaća za zaposlene za oko 600.000 kuna na način preraspodjele zaposlenika tako da nitko ne ostane bez posla. “Cijeli ostali sustav postavljen nam je maksimalno racionalno, od poslovanja preko financijske discipline i rezanja rashoda u tolikoj mjeri da sustav ostane održiv. Što se, pak, tiče socijalnih programa, oni ostaju isti ili se pojačavaju u odnosu na ovu godinu i bit ćemo zasigurno više okrenuti EU fondovima, gdje ćemo nastojati u još većoj mjeri nego dosad osiguravati sredstva za naše projekte”, najavio je Kovač.(L.A.)

ŽUPANJA NE PLANIRA REZOVE

Gradonačelnik Županje Davor Miličević pojašnjava da ne planira nikakve rezove ni porast cijena komunalija i drugih usluga dok se ne vidi u kojoj će se mjeri porezna reforma odraziti na gradski proračun. “Proračun će biti kao i ove godine, za sada nećemo ništa mijenjati, dok ne vidimo što će biti, a dao Bog da ne bude ništa. Nakon mjesec dana od primjene zakona, kada budemo vidjeli što je s porezima, odlučit ćemo što dalje i ako je potrebno, praviti rebalans”, zaključuje Miličević.(M.L.O.)

MANJE NOVCA

U VEĆINI GRADOVA DOBIT ĆE UDRUGE ZA SVOJ RAD

Možda ste propustili...