Dome slatki dome
MOTIVI PRIRODE U KUHINJI

Cvijeće na pločicama, začini na kuhinjskim elementima
Objavljeno 4. prosinca, 2014.
Priroda je svuda oko nas, oplemenjuje nas, pa je poželjna i kao motiv u uređenju kuhinje

Pripremanje omiljenih obroka zasigurno će biti ugodnije u kuhinji s motivima prirode.

Takav pristup u njezinu oblikovanju učinit će je zanimljivijom za boravak i druženje s članovima obitelji. Priroda je svuda oko nas, oplemenjuje nas, pa je poželjna i kao motiv u uređenju kuhinje.

Prirodu možete unijeti u kuhinju na različite načine, a svaki od odabranih dat će joj poseban izražaj i ugođaj. Kuhinja se može prirodno oplemeniti na stilizirane ili realistične načine, a odabir ovisi o vašem ukusu. Pobornici modernog i praktičnog minimalizma skloni su stiliziranim načinima, koji uključuju primjenu „printa“ s prirodnim motivima ili životinjskim uzorcima na kuhinjskim frontama, pločicama ili staklenim plohama, a realistični načini uvode prirodno drvo i kamen, koji su često sastavni dijelovi klasičnih i rustikalnih kuhinja.

Kuhinjske fronte idealna su podloga za igru prirodnim motivima. Bilo da se izvode od stakla, MDF-a bilo od nekog drugog materijala, poslužit će u svojoj punoj ili djelomičnoj površini kao podloga za različite motive. Preporučujemo otisak prenijeti samo segmentno na određene dijelove kuhinje.

Zidne tapete

Veliki cvjetni motivi na zidnim keramičkim pločicama mogu zauzimati zidove izvan kuhinjskih elemenata te tako samu kuhinju ostaviti potpuno neutralnom – jednobojnom. Zidovi tako postaju naglašeni okvir koji zatvara kuhinju kao funkcionalno tehnološku cjelinu. Osim cvjetni, motivi mogu biti i drugi prirodni.

Sličan, ali različit efekt postići ćete zidnim tapetama, koje možete postaviti na istaknut kuhinjski zid. Motivi tapeta mogu biti fotorealistični ili stilizirani apstraktni.

Uzorak na staklu koje prekriva kuhinjski zid između gornjih i donjih elementa ili pozadinu nape, može biti biljni ili životinjski, realističan ili stiliziran. Bojeno staklo vrlo je popularno u opremanju kuhinja i pruža raznovrsne mogućnosti oslikavanja i dodavanja željenih motiva. Oni mogu biti diskretni ili vrlo naglašeni. Posebne mogućnosti stvara laminirano staklo, koje se može koristiti za kuhinjske fronte. Između dva stakla mogu se postaviti motivi mrtve prirode, poput suhog lišća i sl. te tako kreirati kuhinju s unikatno izrađenim frontama prema vlastitim željama.

Vrlo zanimljiv način prirodnog oživljavanja kuhinje je začinsko bilje u lončanicama, smješteno u posebno pripremljenim gornjim kuhinjskim elementima. Na taj način kuhinja postaje doista zelena i živa, a mijenjanjem začinskog bilja uvijek dobiva novi izražaj.

Prirodne motive u kuhinju ćete jednostavno uvesti postavljenjem drvenog poda, drvene radne plohe ili fronti kuhinje. Naglašena tekstura godova unosi toplinu i oplemenjuje prostor. Boju drva odaberite ovisno o veličini kuhinje, a pri uređenju manjih izbjegavajte tamne tonove.

Radna ploha od kamena

Kamen u kuhinji možete primijeniti na različite načine. Često se koristi kao podna i zidna obloga, ali će vrlo efektno izgledati i kao radna ploha u koju je integriran kameni praonik. Kamen se može pojaviti i dekorativno u pozadini nape. Vrsta, format, način obrade i slaganja kamena uvelike će utjecati na konačan dojam koji ostavlja u kuhinji.

Priroda nas okružuje, prenesite u kuhinju njezine motive koji će vas svakodnevno opuštati i uveseljavati dok pripremate ukusne obroke. (www.interijerNET.hr)

Kuhinjske

fronte idealna su podloga za igru prirodnim motivima

Bojeno staklo vrlo je popularno u opremanju kuhinja

Najčitanije iz rubrike