Crna kronika
ODLUKA VIJEĆA VRHOVNOG SUDA RH O ZLOČINU KOJI SE ZBIO PROŠLE GODINE U ALJMAŠU

Davoru Strahiniću novo suđenje zbog pokušaja ubojstva
Objavljeno 26. studenog, 2014.
Strahinić je u travnju osuđen na osam i pol godina zatvora

OSIJEK - Prema odluci Vrhovnog suda RH, Davoru Strahiniću sudit će se ponovno zbog pokušaja ubojstva supruge u Aljmašu u rujnu 2013. Do kraja sudskog postupka ostaje u istražnom zatvoru.

Strahinić je u travnju za pokušaj ubojstva žene nepravomoćno osuđen na osam i pol godina zatvora. Nakon što je Vrhvoni sud na sjednici odlučio vratiti slučaj na početak, odlučivao je o tome treba li Strahinić ostati u istražnom zatvoru. U obrazloženju rješenja o produženju zatvora Vrhovni sud navodi da se Strahinića tereti da je na okrutan način pokušao usmrtiti svoju suprugu, i to tako što je u kući u kojoj su živjeli, u sobi u kojoj je spavao, zapalio vatru te je potom suprugu iz dnevne sobe u kojoj je ona spavala bacio na pod i odvukao u plamteću i zadimljenu sobu. Pri tome je žena zadobila opekline po rukama i hematome po tijelu. Davor ju je potom u više navrata silom sprječavao da iziđe, a kako bi je spriječio u daljnjim pokušajima bijega, oborio ju je na pod i svom težinom legao na nju. Da je ubije, spriječila je intervencija susjeda koji je ušao u plamteću kuću i oboje ih izvukao van.

- Takav način pokušaja usmrćivanja vlastite supruge upućuje na izrazitu bešćutnost i upornost da se djelo dovrši te na postojanje visokog stupnja kriminalne volje, to više što optuženika od ostvarenja navedenog nije odvratila ni činjenica da je u kući spavao i njihov sin u dobi od jedanaest i pol godina - navodi se u obrazloženju Vrhovnog suda. Dalje se dodaje da te okolnosti, kao i činjenica da iz nalaza i mišljenja psihijatrijskog vještaka proizlazi da se u optuženika mogu registrirati crte ličnosti koje upućujuzuju na postojanje dijagnostičke kategorije poremećaja osobnosti paranoidnog tipa.

- Sve navedene okolnosti opravdavaju bojazan da će optuženik, unatoč njegovoj dosadašnjoj neosuđivanosti, boravkom na slobodi počiniti isto ili slično kazneno djelo ili dovršiti pokušano kazneno djelo na štetu svoje supruge, stoji u rješenju Vrhovnog suda RH.

Sandra LACIĆ
PRETJERANA OSJETLJIVOST

Iz psihijatrijskog nalaza vještaka vidljivo je da poremećaj osobnosti paranoidnog tipa, koji ima Strahinić, može rezultirati pretjeranom osjetljivosti na osujećivanje i odbacivanje. Tu je i sumnjičavost i naglašena tendencija iskrivljavanja doživljaja pogrešnim shvaćanjem prijateljskih ili neutralnih ponašanja prema sebi kao neprijateljskih i prezirućih. Uz to, prisutna je dominacija specifičnih psiholoških obrambenih mehanizama kao što su projekcije te česta sumnjičavost u vezi sa seksualnom vjernošću partnera.

Možda ste propustili...

NA PODRUČJU SUNJE, SISKA I GLINE

Pet krijumčara u rukama policije

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

Najčitanije iz rubrike