Regija
GABRIJEL SE USPJEŠNO OPORAVLJA

Uspjela operacija petogodišnjaka iz
Bošnjaka u dječjoj klinici u Njemačkoj
Objavljeno 25. studenog, 2014.

BOŠNJACI – Petogodišnji Gabrijel Marinović iz Bošnjaka boluje od fokalne epilepsije desne hemisfere i proteklog je tjedna uspješno operiran u dječjoj klinici u Njemačkoj. Bilo je važno da se zahvat obavi što prije, jer se pravovremenom intervencijom velikom broju djece omogućava gotovo potpuno normalan razvoj, uz dostizanje prosječne ili čak natprosječne inteligencije, ali i uz pojavu blažih smetnji. Roditelji su u kolovozu s Gabrijelom bili na monitoringu u Njemačkoj i liječnici su utvrdili da u jednom satu ima čak od 30 do 40 raznih vrsta napadaja.

- dvadeset i četiri sata dnevno s njim netko mora biti jer Gabrijel nam ne zna reći kada ima napadaj. Samo se odjednom smiri, skupi, naglo se trzne, baci u lijevu stranu, a u posljednje vrijeme napadi su bili sve jači - ispričao nam je u rujnu njegov otac Pero. Gabrijel zna reći desetak riječi, lijeva ruka i noga su mu 80 posto oduzete, hoda vrlo teško, samo uz nečiju pomoć. A čim malo izgubi koncentraciju glava mu klone i spotiče se.

- Liječnik nam je rekao da će mu tom vrstom operacije dati mogućnost hodanja i učenja, a uz rehabilitaciju, koja je moguća samo u Švicarskoj i Njemačkoj, vjeruje da bi se i ruka mogla dovesti u mnogo bolje stanje nego što je sada - pojasnio nam je otac.

Pritom će se primijeniti jedna vrsta robota koji će Gabrijelu preko elektroda izravno u mozak slati impulse za određene pokrete. A upravo je rehabilitacija roditeljima bila najveći problem, jer je moraju platiti sami, a prema predračunu riječ je o 11.000 eura. Teška i dugotrajna bolest djeteta financijski je iscrpila roditelje koji uz Gabrijela imaju još dvoje djece. Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata „Delta“ Županja organizirala je humanitarnu akciju kako bi se pomoglo u liječenju i omogućila četverotjedna rehabilitacija. Presretni su što je operacija uspjela i nakon povratka iz Njemačke žele Gabrijelu pripremiti doček dobrodošlice. Izvijestili su nas da se dječak uspješno oporavlja, a liječnik je roditeljima preporučio da nabave terapijskog psa labradora retrivera koji će mu biti od velike koristi.M.Lešić Omerović

MNOGI SU POMOGLI

Obitelj Marinović i članovi udruge „Delta“ zahvaljuju svima koji su prilozima omogućili da Gabrijel dobije šansu za normalan život. Zahvalu upućuju i Općini Bošnjaci i sumještanima, kao i tamburaškim sastavima koji su nastupili na humanitarnom koncertu. Gabrijelov otac Petar od srca zahvaljuje svojim kolegama iz “Delti”, kao i MUP-u, koji su njegovoj obitelji pomogli u najtežim trenucima.

Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike