Novosti
DOMAGOJ TOBLER

Osječka “mula” u paragvajskom zatvoru radi i završava školu
Objavljeno 24. studenog, 2014.

Dok se, prema pisanju medija, majka Mirka Novakovića, jednog od dvojice uhvaćenih početkom 2011. godine u Paragvaju s čak 37 kapsula kokaina u želucu, angažirala u potrazi za drugim odvjetnikom i u iščekivanju vijesti o konačnoj presudi, Domagoj Tobler iz Paragvaja, kod kojeg je pronađeno 25 kapsula poručuje da iz zatvora može izići već za dvije godine.

- Prema paragvajskim zakonima, svi koji su prvi put ovdje u zatvoru gdje sam ja, u Nacionalnom zatvoru Tacumba u Asuncionu, imaju mogućnost izići uvjetno nakon odslužene polovine kazne. Štoviše, ja sam ovdje počeo i raditi i ne samo to, već sam ovdje završio i osnovnu te ulazim u srednju školu. Nema veze što sam prošao u Hrvatskoj, jer su ovdje zakoni posebni, a vrijede i posebna zatvorska pravila. Tako ja ovdje imam svoju kuhinju i prodajem hranu zapovjednicima svaki dan od 4.30 do 14.30 sati. Zatvorsku hranu je nemoguće jesti, tako da sam se odlučio za ovaj posao jer se moram boriti sam za sebe - ispričao nam je Domagoj, dodajući da mu činjenica da se oženio i postao otac ondje ne daje nikakvu posebnu povlasticu, izuzev zatvorskih propisanih pravila.

Naime, susret sa suprugom i djetetom omogućen je tek četiri dana u tjednu po nekoliko sati, a prostor u zatvoru podijeljen je na četiri odjeljka s ukupno 530 zatvorenika. U dva odjeljka borave još neosuđeni, a u dva osuđeni zatvorenici. U dijelu gdje je on, kaže, svi su kršćani, odnosno evangelisti, a on je osobno tretmanom ondje zadovoljan. Nakon što odradi posao prodaje hrane, ode na misu, katkad u teretanu, a vrlo rijetko se čuje s Mirkom, koji je također u Asuncionu, ali u SENAD-u, Državnom uredu za suzbijanje kriminaliteta droga.

- Naši slučajevi sad su odvojeni. Koliko sam upoznat, on je zatvoren u ćeliji, u zatvoru gdje hrane ima, za razliku od ovoga gdje sam ja. Ipak, Mirko je u nepovoljnijem položaju nego ja. Znam da ne ide na školovanje i to mu ne ide u prilog. Što će se nadalje s njim događati ja ne znam, ali znam da je moj cilj vratiti se u Hrvatsku kad-tad. Nije točno da to ne planiram, već ću nakon izlaska iz zatvora do krajnjeg odsluženja biti ovdje na uvjetnoj, srećom, sa svojom obitelji - poručio je Domagoj.

Marija MIHELIĆ
Tobler se nije žalio, Novaković čeka presudu do kraja godine

Presudu dugu 18 godina potvrdio je paragvajski drugostupanjski sud. Tobler nije uložio žalbu, no kako doznajemo, to je učinila njegova odvjetnica, a konačna bi presuda trebala biti donesena vrlo skoro, točnije do kraja 2014. godine. Inače, kako nam je i ranije potvrđeno u Ministarstvu vanjskih poslova, u kontaktu su s dva osuđena Osječanina.

Činjenica da se oženio i postao otac Domagoju Tobleru ne daje nikakvu posebnu povlasticu

Možda ste propustili...