Mozaik
STOJAN MATAVULJ NA SUDU

Kriv sam, ali alkohol
nije utjecao na nesreću
Objavljeno 20. studenog, 2014.
Kobna nesreća zbila se u prosincu prošle godine na autocesti kod Oprisavaca

Kriv sam i žao mi je, ali alkohol i umor nisu utjecali na nesreću, rekao je na početku suđenja glumac Stojan Matavulj (52), koji je optužen da je kriv za prometnu nesreću u kojoj je poginula glumica Dolores Lambaša (32).

Matavulj je dodao da alkohol i umor nisu utjecali na nesreću. Upravo na toj rečenici temeljit će se obrana Matavulja. Njegov odvjetnik Zoran Mataić je krajem listopada na pripremnom ročištu kratko poručio kako Matavulj prihvaća odgovornost i da će prihvatiti svaku odluku suda.

- Mom klijentu je žao, osjeća duboko kajanje i teret krivnje, zbog čega pada u depresivna stanja, no činjenica je da je riječ o nesreći koja se svakome može dogoditi - rekao je Mataić. Matavulju se stavljaju na teret neprilagođena brzina uvjetima na kolniku, nedovoljno držanje razmaka, alkohol i umor, no, kako tvrdi odvjetnik, psihijatrijsko vještačenje je potvrdilo da ni alkohol ni umor nisu razlozi prometne nesreće.

Optužnica je potvrđena u svibnju ove godine. Glumac je osumnjičen za prometnu nesreću prouzročenu 23. listopada prošle godine na autocesti kod Oprisavaca, u kojoj je život izgubila 32-godišnja suputnica, glumica Dolores Lambaša. Matavulj je za upravljačem terenca Nissan, krećući se iz smjera Beograda prema Zagrebu, oko 6.30 sati, na sjevernom kolničkom traku, oko 200 metara prije skretanja za Slavoniku, udario u VW Polo koji se ispred njega kretao u istom smjeru. Polo je odbačen na travnatu površinu i prevrnuo se na krov, a za njim je sletio i Nissan koji je također završio na krovu. Nesretna glumica u trenutku nesreće spavala je na položenom prednjem, suvozačevom mjestu, vezana sigurnosnim pojasom. Od siline udarca izletjela je kroz stražnji dio automobila, pri čemu je zadobila višestruke za život opasne ozljede. Unatoč hitno obavljenom operativnom zahvatu i naporima liječnika brodske bolnice, Lambaša je istoga dana izgubila bitku za život. Vozač Stojan Matavulj prošao je s lakšim ozljedama.

Marija RADOŠEVIĆ/Milan BUGARIĆ
KAZNA DO 12 GODINA ZATVORA

Ako ga sudsko vijeće proglasi krivim po točkama navedenim u optužnici, Matavulju prijeti zatvorska kazna od tri do 12 godina. Obrana će pokušati dokazati da je riječ o nehaju, pa bi tada kazna mogla biti i rad za opće dobro, ili čak uvjetna kazna.

MATAVULJ

PRIHVAĆA ODGOVORNOST I PRIHVATIT ĆE SVAKU ODLUKU SUDA

Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

KRATKI FILM REDATELJA NEBOJŠE SLIJEPČEVIĆA

Hrvatski film u selekciji Cannesa

Najčitanije iz rubrike