Novosti
U BLOKADI 318.592 OSOBA

U Hrvatskoj blokiranih koliko
i stanovnika tri Osijeka
Objavljeno 19. studenog, 2014.

Vezani članci

PROBLEM JE NEPOZNAVANJE PRAVNIH MEHANIZAMA

Tisuće su u blokadi jer ne znaju da sud može pomoći

Prema najnovijim podacima Fine, u Hrvatskoj je blokiranih zadnjeg dana rujna bilo 318.592 građana, što je u odnosu na 4,28 milijuna stanovnika 7,44 posto, odnosno – prema broju radno sposobnog stanovništva kojeg je 2,87 milijuna 11,09 posto. U usporedbi s brojem stanovnika pojedinih gradova, u Hrvatskoj je blokiranih koliko je stanovnika u tri Osijeka, a riječ je o veličinom četvrtom gradu u zemlji.

Dug blokiranih na kraju rujna popeo se na gotovo 29 milijardi kuna – točnije 28,99 milijardi kuna, što je, usporedbe radi, četvrtina državnog proračuna za 2014. nakon zadnjeg rebalansa. Blokirani građani središnjoj državi duguju 3,3 milijarde, jedinicama lokalne uprave 179 milijuna, a ostalim vjerovnicima 25,4 milijarde kuna.

Broj blokiranih sve više raste, kao i njihov dug. Na dan 31. kolovoza bilo je 313 tisuća blokiranih s dugom od 28,5 milijardi kuna. Potvrđuje to i procjene predsjednice udruge Blokirani, Miriam Kervatin, da dug blokiranih građana svakog mjeseca raste za oko pola milijarde kuna. Analiza podataka o blokadi građana, koje je obradila Fina prema županijama, pokazala je da je zbog neizvršenih osnova za plaćanje, na dan 30. rujna, u apsolutnom broju, najviše dužnika i jednako tako najveći je iznos njihova duga, u Gradu Zagrebu. U odnosu na ukupan broj stanovnika županije, najviše je blokiranih građana u Koprivničko-križevačkoj županiji, njihov je udio u ukupnome broju stanovnika 9,7 %. U odnosu na broj radno sposobnog stanovništva, najviše je blokiranih građana također u Koprivničko-križevačkoj županiji (udio 14,6 %), a prema istom kriteriju slijede Sisačko-moslavačka (13,4 %), Bjelovarsko-bilogorska i Virovitičko-podravska (13 %) te Osječko-baranjska županija (12,5 %). Potonja je i među prvih pet kada je riječ o broju blokiranih prema broju stanovništva – 25.835 ili 8,47 %. Ukupan dug njenih blokiranih građana je 1,872 milijarde kuna.

Ukupan dug blokiranih građana svih pet slavonskih županija je 4,314 milijarde kuna, što je gotovo četvrtina ukupnog duga na razini cijele Hrvatske. Najmanje blokiranih u Slavoniji je u Požeško-slavonskoj županiji – 5588 građana. S.Župan

4,314

milijarde kuna je iznos duga blokiranih građana u svih pet slavonskih županija

Možda ste propustili...

STUPA NA SNAGU PRAVILNIK O ZDRAVSTVENIM PREGLEDIMA VOZAČA I KANDIDATA ZA VOZAČE

Liječnici obvezni prijaviti policiji ako im pacijent ne bi smio voziti

ZA OVU SEZONU DOVOLJNO LETJELICA I POSADA

Hrvatska kupuje dva kanadera, potpisan je sporazum s EU-om