Crna kronika
IZBJEGNUTA TRAGEDIJA U KUPAONICI U BANOVOJ ULICI U OSIJEKU

Mladiću i djevojci pozlilo zbog ugljičnog monoksida
Objavljeno 14. studenog, 2014.
Mladi par osjetio je glavobolju i mučninu te pozvao Hitnu pomoć

OSIJEK - Mladić i djevojka u dobi od 24 godine otrovali su se ugljičnim monoksidom u kupaonici u kući u Banovoj ulici u osječkom Donjem gradu. Nesreća se dogodila u srijedu, oko 20 sati. Srećom, nisu životno ugroženi.

Mladi par osjetio je da nešto nije u redu sa zrakom u kupaonici, a kasnije im je i pozlilo. Uspjeli su otvoriti prozor, a kako su dobili gadnu glavobolju i mučninu, pozvali su Hitnu pomoć koja ih je prevezla u Klinički bolnički centar Osijek. Za sve je bio “kriv” plinski bojler.

- Na mjesto događaja izišao je djelatnik HEP-a i utvrdio da je uslijed neispravnosti plinskog bojlera i atmosferskog pritiska došlo do povratka ugljičnog monoksida u kupaonicu. Plinska instalacija je stara, a plinski bojler nije više za korištenje. Osobe su zadržane u KBC-u Osijek na promatranju i detoksikaciji, doznajemo od Vesne Žnidarić Bolarić iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Iz osječke policije upozoravaju građane da plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenike, protočne bojlere) obvezno moraju servisirati, a taj posao trebaju odraditi ovlašteni stručni serviseri.

- Poštujte rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala, a te poslove neka obavi dimnjačar kao ovlaštena i odgovorna stručna osoba. Provedite savjet dimnjačara bez odlaganja, redovito čistite ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice - upozorila je Žnidarić Bolarić. Uz navedeno treba provjeriti u kakvom je stanju dimnjak, ima li oštećenja, i je li dimnjak izveden građevinski ispravno.

U prostorima u kojima se upotrebljavaju plinska trošila obvezna je ventilacija koja će spriječiti koncentraciju plina koja zbog eventualnog propuštanja može izazvati trovanje ljudi ili stvaranje eksplozivne smjese.

Sandra LACIĆ
ŠESTERO MRTVIH U ČETIRI GODINE

Šest osoba preminulo je na širem osječkom području od trovanja ugljičnim monoksidom u protekle četiri godine. U veljači ove godine u kupaonici je zbog ugljičnog monoksida koji se nakupio u prostoriji preminuo 53-godišnjak iz Veliškovaca. U studenome 2011. godine 42-godišnja Osječanka pronađena je mrtva u stanu na osječkom Jugu II. U srpnju iste godine plin je oduzeo život 35-godišnjoj ženi u osječkoj Retfali. Tragedija u kojoj je preminuo 19-godišnji Osječanin dogodila se u kući njegova djeda, u Ulici bana Josipa Jelačića, u Višnjevcu, u siječnju 2010. godine. Samo mjesec prije u Osijeku je “tihi ubojica” odnio život još dvjema Osječankama.

Zbog neispravnog plinskog bojlera i atmosferskog pritiska došlo je do povratka ugljičnog monoksida u kupaonicu

Možda ste propustili...

ZA VIKEND U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

158 prebrzih i 23 pijana vozača

OROLIK I BELI MANASTIR

Jedan lopovluk riješen, drugi nije

Najčitanije iz rubrike