Ekonomija
OTKLANJAJU SE RAZLOZI ZABRANE RADA

Zrinko Zvocak: Pijesak iz Drave ponovno kreće na hrvatska gradilišta
Objavljeno 10. studenog, 2014.

Agencija za vodne putove iz Vukovara posljednjih je dvadesetak dana pojačala svoje aktivnosti na rješavanju problema zbog zabrane uplovljavanja brodova u akvatorij Luke Tranzit u Osijeku, zbog čega ta tvrtka trpi velike izravne gubitke u poslovanju, no možda još i veće posljedične, jer zbog toga postoji opasnost da mnogi njezini komitenti potraže nove putove transporta svojih roba.

Naime, zbog nanosa i dodatnih količina pijeska tijekom visokih voda u rujnu u akvatorij Luke Lučka kapetanija iz Osijeka, nakon već izdane djelomične, prije mjesec dana izdala je i zabranu bilo kakvog prometovanja u luci.

Računa se, naime, da je sada u akvatoriju Luke možda i milijun kubika nataloženeg pijeska, čije je komercijalno vađenje zabranjeno sukladno sa Zakonom o vodama, donesenim početkom 2010. godine, no ipak, s promjenom toga zakona, početkom svibnja prošle godine, pod posebnim uvjetima, omogućeno je interventno čišćenje. No tako da se pijesak izvađen u akvatoriju Luke vraća u tok rijeke Drave nizvodno. S druge strane, u uvjetima kada je zabranjeno vađenje pijeska iz tokova hrvatskih rijeka, sve potrebne količine toga nezaobilaznog građevnog materijala uvoze se, uglavnom iz Srbije.

Kako saznajemo od Zrinka Zvocaka, ravnatelja Agencije za vodne putove, od sredine listopada počelo je intervento vađenje nanesenog pijeska. Radovi su povjereni Hidrogradnji i Luci Tranzit, koji će iz akvatorija osječke luke izvaditi 30.000 kubika pijeska, no zbog ponovno visokih voda taj se posao obavlja usporeno. Sve količine izvađenog pijeska ponovno se odlažu u vodotok Drave. Iako i taj posao, kao i isti takav posao obavljen u svibnju, neće donijeti gotovo nikakve koristi, on se nastavlja obavljati dodatno osiguranim financijskim sredstvima Agencije, veli Zvocak. A to kako bi se ipak što spremnije dočekalo, na proljeće iduće godine, ponovno izdavanje koncesija za vađenje pijeska sa svrhom čišćenja nanosa u akvatoriju Luke, za što je upravo formirano i zakonom predviđeno sedmeročlano povjerenstvo. To će, prema njegovim riječima, donijeti i velike gospodarske koristi, jer će tako nestati potrebe uvoza pijeska, kojega će nagodinu na bližem prostoru trebati ogromne količine: više od 300.000 kubika za gradnju pročistača otpadnih voda u Osijeku, 50-ak tisuća kubika pri gradnji osječkog sjevernog kolektora, ali i osobito velike količine za gradnju autoceste kroz Baranju na koridoru 5C.

Nikola VUKADINOVIĆ
Slijede opsežni radovi

Prema Zvocakovim riječima, i Hrvatske vode obećale su angažirati iz svoga proračuna financijska sredstva za proširenje prokopa korita Drave paralelno s lučkim akvatorijem, ali i gradnju, odnosno za oko četiri metra podizanje, nikad sukladno s projektima još prije tridesetak godina započete G-pregrade, koja od Drave odvaja lučki akvatorij i preko koje se za imalo viših vodostaja u njega nanose velike količine pijeska. Na taj će način biti riješen dugogodišnji problem nanošenja pijeska u tok Drave, a osobito u akvatorij Luke Tranzit.

Možda ste propustili...

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

Najčitanije iz rubrike