Regija
NEDOVOLJNO SIGURNIM PRIJELAZOM SVAKI DAN IDE AUTOBUS PUN DJECE

Pokopan Zvonko Kovačić - ova tragedija
mora biti posljednje upozorenje HŽ-u
Objavljeno 4. studenog, 2014.
Hrvatski branitelj Zvonko Kovačić (47) otac je četvero djece

OTOK - Na groblju u Otoku jučer je pokopan Zvonko Kovačić, vozač Škode Fabije na koju je 2. studenoga na pružnom prijelazu Čistine naletio teretni vlak. Od siline udara poginule su još tri osobe - Nada Knežević te njezina djeca Jasna i Robert. Na posljednjem ispraćaju, na kojem se okupilo mnoštvo Otočana, od pokojnika se u ime KUD-a “Josip Lovretić” oprostio Krešo Ugarković.

- Zvonko Kovačić rođen je 25. siječnja 1967. u Otoku, od majke Marije i oca Marijana. Otac je četvero djece (Filip, Ines, Luka i Josip) u braku sa suprugom Mirelom. Zvonko je bi iznimno vrijedan obiteljski čovjek, koristio je svaki trenutak da nešto korisno napravi za svoju obitelj ili društvo. U svojoj obitelji i društvu poticao je društveni, kulturni i vjerski angažman. Još kao dijete počeo je svirati tamburu, koja ga je oduševila za još veći angažman u KUD-u “Josip Lovretić”. Volio je svoj Otok poput Josipa Lovretića, kulturnu baštinu Šokadije. Narodna nošnja i tambura bile su mu u srcu i duši, s kojom je hrabro pratio stvaranje samostalne Hrvatske još 1990. godine. Kada je počeo rat, umjesto tambure uzeo je pušku i kao dragovoljac Domovinskog rata branio svoju Hrvatsku. Početkom ove godine izabran je za predsjednika KUD-a “Josip Lovretić” i uz njega je sve krenulo nabolje, kao da smo s njim dobili novi, mladenački polet. Iznenada si otišao k Bogu u namjeri da pomogneš bližnjemu, a mi smo došli da te kao prijatelji još jednom molitvom i tamburama pozdravimo - rekao je Ugarković.

Pokop je predvodio otočki župnik i dekan Otočkog dekanata, preč. Antun Knežević.

Na zgradi Ekonomske i trgovačke škole “Ivan Domac” u Vinkovcima crna zastava, u školi lampioni i bijele ruže pred fotografijama brata i sestre Roberta i Jasne Knežević. Jasna je bila učenica četvrtog, a Robert prvog razreda te škole. Danas u 10.30 u školi će se održati komemoracija, a Otočani će se ponovno danas okupiti na groblju, u 13 sati na posljednjem ispraćaju preminulih članova obitelji Knežević.

Mještani su i dalje u šoku zbog tragedije, ogorčenje zbog višegodišnjeg ignoriranja njihova zahtjeva za branik i svjetlo na pružnom prijelazu ne jenjava. Ističu da svaki dan autobus prevozi djecu do škole preko te pruge i ponovno oštro upozoravaju da se što prije prijelaz mora učiniti sigurnijim.

Otočki gradonačelnik Josip Šarić za četvrtak, 6. studenoga, najavio je konferenciju za medije u povodu tagedije kakvu Otok ne pamti.

Mario KOKAJ
Ante i Dino stabilno

U Općoj županijskoj bolnici Vinkovci operiran je otac Ante Knežević, suprug preminule Nade Knežević i otac Jasne i Roberta. Nakon operacije Ante je izvan životne opasnosti i, prema riječima liječnika Krunoslava Šporčića, ako sve bude išlo svojim tijekom, danas će biti prebačen s Intenzivnog odjela na Odjel kirurgije, gdje će nastaviti oporavak.

Kako doznajemo u osječkom KBC-u, stanje desetogodišnjeg Dine Kneževića, smještenog u Jedinici intenzivnog liječanja, ide nabolje. Neslužbeno doznajemo da je već počeo uzimati hranu, a, podsjetimo, jučer je skinut i s respiratora, što je, smatraju liječnici, ohrabrujuća vijest.(Ma.M.)

Sve prometnija Šokačka magistrala

Svakako treba istaknuti da je promet cestom preko koje prelazi pruga znatno pojačan jer mještani Cvelferije njome brže dolaze do Vinkovaca. “Kad govorimo o Šokačkoj magistrali, mogu reći da je promet preko nje intenzivan, sve je više automobila koji prolaze tim dijelom”, potvrđuje i Ivica Sep, načelnik Općine Vrbanja, dodajući: “Pružni prijelaz u općini Vrbanja ima branike i svjetlosnu signalizaciju tako da je sve pod zaštitom kako bi se izbjegla nesreća.”

Najčitanije iz rubrike