Novosti
TIN BAŠIĆ:

I najmanja kriza u svijetu može promijeniti trend
Objavljeno 4. studenog, 2014.

- Kolika će biti cijena goriva u Hrvatskoj u idućem razdoblju, jako je nezahvalno prognozirati. Naime, nemoguće je predvidjeti kako će se kretati cijene nafte na svjetskim tržištima. Činjenica jest da u posljednje vrijeme njezina cijena na američkim burzama pada, a samim time vjerojatno i na mediteranskom tržištu s kojega naše kompanije i kupuju naftu. Mnogi su počeli prognozirati da bi cijena benzina u Hrvatskoj, zbog stanja na svjetskom tržištu, mogla početi značajnije padati. I svi se nadamo tomu. Međutim, dovoljna je samo jedna mikrokriza, ili odluka neke države koja je veliki proizvođač nafte, da se taj trend okrene - kaže veliki poznavatelj naftnog biznisa Tin Bašić, pokretač portala Cijenegoriva.info, koji promptno objavljuje promjene cijena naftnih derivata. Pritom ističe kao se treba sjetiti koliko je u posljednjih nekoliko godina cijena nafte na svjetskim tržištima ovisila upravo o takvim događajima - smanjenje proizvodnje nafte za nekoliko milijuna barela u nekoj od država OPEC-a zbog manje potražnje, ili napad na neki važni naftovod, ili odluka na financijskim tržištima (kamatne stope).

- U posljednje vrijeme počelo se opet pričati o sve većem balonu na američkim burzama i kako je pitanje vremena kada će puknuti. Posljednji takav koji je puknuo, prouzročio je najveću krizu od Velike depresije. Nafta je roba kao i svaka druga i veliki svjetski igrači često je koriste kako bi zaštitili svoju imovinu. Tako je bilo i prije nekoliko godina kada je barel u samo nekoliko mjeseci preskočio 100 dolara - veli Bašić, i zaključuje:

- Dakle, za sada nema razloga da cijene goriva u Hrvatskoj ne padaju i vrlo vjerojatno mogle bi nastaviti padati. Očekujem da će u idućih nekoliko tjedana cijena eurosupera 95 pasti ispod deset kuna. Razina od devet kuna, prema mom mišljenju, samo je želja i nada. Treba imati na umu da se bliži kraj godine i da bi naftne kompanije mogle malo sporije spuštati cijene kako bi imale veću zaradu, što je poslovno i logično. Ako je sirovina koju kupuju sve jeftinija, neće drastično i brzo pojeftiniti finalni proizvod kako bi akumulirali veću dobit i veću maržu. No, sve je moguće!N.Vukadinović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike