Regija
HZZO O BESPLATNIM STAKLIMA I OKVIRIMA ZA NAOČALE:

Imate pravo znati popis
besplatnih pomagala
Objavljeno 3. studenog, 2014.

ĐAKOVO – Nakon što smo prije desetak dana objavili priču o Đakovčaninu koji se požalio kako je umalo skupo platio besplatna stakla za naočale, a gdje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje pojašnjava kako svaki osiguranik ima pravo na besplatna kvalitetna stakla, ostalo je, kazali su čitatelji obraćajući nam se, mnogo nedorečenosti. Moglo se to iščitati i iz komentara na internetskim stranicama naših novina. Stoga smo još jednom zatražili očitovanje HZZO-a o ovom slučaju te dobili sljedeći odgovor:

“Kako smo već naveli, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) snosi troškove za kvalitetna stakla (leće) u svim rasponima dioptrija i pripadajuće okvire za naočale, ali za ona stakla (leće) i one okvire koji su utvrđeni u Popisu pomagala (Popis pomagala je sastavni dio Pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima). Na taj se način kombinacijom okvira za naočale i kvalitetnih stakala (leća) postiže potrebna korekcija vida za svaku osiguranu osobu s potrebom za ovom vrstom pomagala. Dakle, obvezno zdravstveno osiguranje pokriva leće i okvire prema određenom standardu iz Popisa pomagala. Ako osigurana osoba želi neke druge leće i okvire koje nudi ugovorni isporučitelj, a te željene leće i okviri nisu u Popisu pomagala HZZO-a, tada ih osigurana osoba ne može dobiti na trošak obveznog zdravstvenog osiguranja”, pojasnili su nam u HZZO-u, te nam u prilogu dostavili tablicu sa svim pojedinostima vezanim uz prava na besplatne okvire, mineralne leće za naočale te plastične leće za naočale u čiji uvid u trgovinama koje imaju ugovor s HZZO-om ima pravo svaki osiguranik.

Upozorili su čitatelje, odnosno njihove osiguranike, stoga na sljedeće:

“Ako ugovorni isporučitelj ne želi osiguranoj osobi pokazati i ponuditi pomagala koja su u Popisu pomagala, osigurana osoba može ugovornog isporučitelja prijaviti Regionalnom uredu ili Područnoj službi HZZO-a, koja će u tom slučaju provesti nadzor i kontrolu nad poslovanjem ugovornog isporučitelja”, upozoravaju u HZZO-u.

Inače, popis koji su nam dostavili iz HZZO-a sadrži isključivo ona pomagala za vid koja su za osiguranika besplatna u trgovinama koje imaju s njima ugovor. M. Muškić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike