Novosti
NAPREDUJEMO NA LJESTVICI SVJETSKE BANKE

Inozemna ulaganja u RH četiri su puta veća
Objavljeno 30. listopada, 2014.
Ispred Hrvatske i dalje su plasirane Makedonija, Crna Gora, Bugarska, Rumunjska, Slovenija i Mađarska

Vezani članci

HRVATSKA JE JEDINA ZEMLJA EU KOJA NEĆE IMATI RAST BDP-A

Svjetska banka predviđa pad, ministri obećavaju bolje dane

Prema izvješću Doing Business Svjetske banke, koja ocjenjuje lakoću poslovanja u nekoj zemlji, Hrvatska je na 65. mjestom od 189 zemalja, odnosno napredovala je s prošlogodišnjeg 89. mjesta za čak 24 mjesta.

Hrvatska je ostvarila skok prema pet pokazatelja: uknjižba vlasništva (14 mjesta), prekogranično trgovanje (13 mjesta), dobivanje električne energije (1 mjesto), rješavanje insolventnosti (42 mjesta), a najveći skok ostvarila je prema pokazatelju “zaštita ulagača”.

Izvješće obuhvaća razdoblje od 1. lipnja 2013. do 1. lipnja 2014. i u Svjetskoj banci ističu da je sastavljeno uz primjenu nove metodologije, zbog čega je prošlogodišnji plasman Hrvatske s 89. mjesta promijenjen u 67. mjesto.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak jučer je predstavio rezultate istraživanja Svjetske banke.

- U posljednje dvije godine prijavili smo više reformi nego što ih je bilo od 2007. do druge polovine 2012. U posljednje dvije godine prijavili smo više reformi nego u prethodnih gotovo šest godina - rekao je ministar. “Hrvatska je zemlja koja je promijenila okruženje i koja štiti ulagače. Sa 157. mjesta napredovali smo za 95 mjesta i sada smo na 62. mjestu i to nije kraj našeg posla, trebamo i moramo biti bolji”, izjavio je ministar te istaknuo kako su, prema podacima Hrvatske narodne banke, izravna inozemna ulaganja u prvoj polovini ove godine bila dvije milijarde i 170 milijuna eura, što je četiri puta više nego cijele prošle godine. “Rezultat je to aktivne politike i povećanih aktivnosti i mjera privlačenja investicija od strane Vlade RH i velikog angažmana Agencije za investicije i konkurentnost”, naglasio je.

Ministar je izjavio kako je Zakon o poticanju investicija i unaprjeđenja investicijskog okruženja jedan od najkonkurentnijih zakona o poticanju investicija u Europi. Dokaz tome je činjenica da je prema bivšem Zakonu o poticanju ulaganja od 2007. - 2012. odobreno 89 zahtjeva, a u samo godinu i pol dana primjene novog zakona zaprimljeno je 355 prijava. Ukupan iznos investicija prema Zakonu o poticanju investicija i unaprjeđenja investicijskog okruženja je oko 18 milijardi kuna, a broj novozaposlenih je oko 11 tisuća. Ministar je istaknuo činjenicu da su u 2013. i 2014. ukinuti parafiskalni nameti te time ostvarene uštede od 495 milijuna kuna. Ispred Hrvatske plasirane su Makedonija, na 30. mjestu, Crna Gora, na 36. mjestu, Bugarska, na 38., Rumunjska, na 48., Slovenija, na 51. i Mađarska, na 54. mjestu.

Vuk TEŠIJA
Grčić: Sada smo u gornjoj trećini

Pozitivan pomak Hrvatske na ovogodišnjoj listi lakoće poslovanja Svjetske banke Doing Business 2015 za potpredsjednika Vlade Branka Grčića rezultat je napora Vlade poduzetih prije svega u području uknjižbe vlasništva, izdavanja građevinskih dozvola, prekograničnoa trgovanja i zaštite ulagača. Istaknuo je i da je došlo do promjene metodologije, pa se sada pozicija Hrvatske mjeri s najboljima. „Sada smo u prvoj trećini od ukupno 189 zemalja po lakoći poslovanja u svijetu, što ne izgleda tako loše“, rekao je Grčić.

2,17

milijardi eura iznosila su izravna inozemna ulaganja u Hrvatsku u prvih šest mjeseci 2014.