Mozaik
DODJELA NAGRADA LAUREATIMA 21. FESTIVALA GLUMCA

Nela Kocsis: Trenutačno na mom
repertoaru nema uloge u kojoj ne uživam
Objavljeno 29. listopada, 2014.
Mislim da sam uspjela iskoristiti sve aspekte koje ova uloga nudi

Predstava Mate Matišiča “Fine mrtve djevojke”, u režiji Dalibora Matanića, bavi se problemom homofobije. Stanarku zgrade u koju se doselio mladi gay par (djevojke), glumi Osječanka Nela Kocsis, koja je za ovu nagradu ovjenčana Nagradom “Fabijan Šovagović”.

Riječ je o jednoj od nekoliko nagrada koje se dodjeljuju u sklopu Festivala glumca, čije je ovogodišnje, 21. izdanje u svibnju u Otoku (gradu domaćinu) prekinuto zbog katastrofalnih poplava koje su pogodile dio Slavonije. Dodjela je danas, u srijedu, 29. listopada, u 19 sati u Otoku.

- Mislim da sam uspjela iskoristiti sve aspekte koje ova uloga nudi. Lidiju sam doživjela i iznijela kao prostodušnu, nesretnu i iskrenu djevojku, gdje u pojedinim dijelovima ta njena prostodušnost izaziva salve smijeha. Uživam igrati ovu predstavu, no moram reći da trenutačno na mom repertoaru nema uloge u kojoj ne uživam. Osim ove predstave, u kazalištu Ecije Ojdanić Moruzgva dio sam predstave 'Harem', u kojoj igram nekoliko uloga, zajedno s kolegicama Ecijom Ojdanić, Petrom Dugandžić, Natašom Dangubić i Barbarom Vicković, i za koju smo ovog ljeta dobile nagradu na festivalu Zlatni lav u Umagu. Tu je i uloga Sonje u 'Zločinu i kazni'. Divna uloga koja me ispunila potpuno je Marta u predstavi 'Tko se boji Virginije Woolf', premijerno izvedena početkom listopada u Puli. Osječani će Virginiju moći vidjeti već u siječnju u HNK-u. Trenutno u Zagrebu pripremam predstavu 'U agoniji', a utjelovit ću lik koji sam željela igrati čitav život - Lauru Lenbachovu. Njezin sam monolog pripremila za prijamni na Akademiji - zadovoljno kaže dobitnica Nela Kocsis, kojoj je čitava godina protekla radno. Na Pula film festivalu bile su projekcije dvaju filmova koje je snimila prošle godine. Uz nju, u Finim mrtvim djevojkama glume još dva Osječanina - Živko Anočić i Darko Milas.

Nagrada “Vanja Drach” za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje se predstavi “Sada je, zapravo, sve dobro” Olje Lozice u režiji Olje Lozice i produkciji ZeKaeMa, a Nagrada “Fabijan Šovagović” za najbolju glumicu Jasni Palić Picukarić za ulogu Beth u predstavi “Plemena” Nine Raine u režiji Slavice Knežević i koprodukciji Kazališta Planet Art i Teatra Exit iz Zagreba. Kao najbolji glumac nagrađen je Marko Torjanac za ulogu Christophera u predstavi “Plemena”, kao i Filip Juričić za ulogu Petruccija u predstavi “Ukroćena goropadnica”, u režiji Nine Kleflin i produkciji Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.

Nagrada “Nevenka Filipović” za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade dodjeljuje se Luki Dragiću za ulogu Princa u predstavi “Kreket” Davida Mameta u režiji Renea Medvešeka i koprodukciji Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, Gradsko kazalište - Scena Gorica i Teatra Exit iz Zagreba, a Nagrada “Ivo Fici” za najboljeg mladog glumca ili glumicu do 28 godina dodjeljuje se Slavenu Španoviću za ulogu Billyja u predstavi “Plemena”.

Narcisa VEKIĆ
Možda ste propustili...

U POLUFINALU SHOWA NASTUPAJU POSEBNI GOSTI

Prljavo kazalište u “Zvijezde pjevaju”

KONCERT ZA NAŠIČKO SKLONIŠTE ŽIVOTINJA

Odlični Damir, Kristijan i Stela pjevali za Farmicu

Najčitanije iz rubrike