Novosti
PREMIJER I MINISTRI DEMANTIRAJU DA ĆE NAS ZADUŽITI ZA JOŠ TRI MLRD. EURA

Eventualna kupnja Ine ne smije povećati javni dug
Objavljeno 28. listopada, 2014.

Vlada se ne namjerava zadužiti da bi otkupila MOL-ov udio u Ini, potvrdio je nakon premijera Zorana Milanovića i ministra financija Borisa Lalovca i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji je opovrgnuo medijske napise o tome da su podaci o novom zaduženju stigli iz njegova ministarstva. “Sve što čitate nema veze s Ministarstvom gospodarstva niti postoji ijedan iznos koji je ikada izišao iz ministarstva. Nemam namjeru komentirati bilo koji novinarski ili urednički uradak, ali poručujem da se slažem s ministrom financija i premijerom. I prethodno sam govorio da ne postoji opcija kupnje pod uvjetom povećanja javnog duga”, rekao je Vrdoljak.

Premijer Milanović ranije je rekao da se država neće zaduživati za tri milijarde eura da bi kupila dionice Ine od MOL-a, istaknuvši da mađarska kompanija svojim udjelom može slobodno raspolagati, a da državni udjel u Ini neće biti prodavan.

Ina je nakon poreznog nadzora Ministarstva financija doznala da je dužna platiti dodatnu, retrogradnu poreznu obvezu u iznosu od 319 milijuna kuna. “Takve odluke predstavljaju opterećenje za rafinerijsko poslovanje u Hrvatskoj te ako se nastave u budućnosti, mogu imati štetan utjecaj na razinu aktivnosti Ininih rafinerija i buduća ulaganja”, stoji u priopćenju Ine koja će se žaliti na takvu odluku. Sličnu odluku Ministarstvo financija donijelo je 2013. za poslovanje iz 2008. i 2009., protiv koje je Ina uložila tužbu Upravnom sudu.

U Ini ističu da su obračunali svoju poreznu obvezu u skladu s najboljom poslovnom praksom i relevantnom regulativom, primjenjujući međunarodne računovodstvene standarde, stoga smatraju kako je neutemeljena metodologija procjene Ministarstva. Vrdoljak napominje da MOL nije ispunio obveze investiranja u Inu i sam je otvorio mogućnost prodaje svoga udjela u Ini te stoga Vlada mora imati pripremljene sve modele za potencijalne MOL-ove odluke. Pritom ističe da su za Vladu prioriteti arbitraža i pregovori s MOL-om te da bi najbolje bilo da se tijekom pregovora postigne dogovor koji će štititi interese Republike Hrvatske i Ine. (E.S.)

u slučaju nestašice plin nećemo isporučivati regiji

Komentirajući, pak, navodne zamjerke Bruxellesa prema kojima Hrvatska kasni u osiguranju dvosmjernog toka plina prema Mađarskoj, odgovorio je da nikakvih optužbi nema, a Hrvatska ispunjava sve svoje obveze. Podsjetio je da je upravo Hrvatska prijavila izgradnju kompresora koji bi omogućili dvosmjerni tok i da za to traži sredstva te da se već sada dio plina iz Hrvatske može isporučiti prema Mađarskoj, ali da Hrvatska neće isporučivati plin u regiju u slučaju krize i pri tome ugroziti svoje građane i industriju.

Možda ste propustili...

U IPSOSU VRLO ZADOVOLJNI ODRAĐENIM

Izlazna anketa gotovo pogodila rezultate izbora

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković

Najčitanije iz rubrike