Kultura
DANI JOSIPA I IVANA KOZARCA

Nagrada za životno djelo Marku Samardžiji
Objavljeno 25. listopada, 2014.

VINKOVCI - U sklopu jubilarnih 20. Dana Josipa i Ivana Kozarca u vinkovačkoj gradskoj vijećnici, dodijeljene su nagrade Josip i Ivan Kozarac za životno djelo i knjigu godine te Povelja uspješnosti.

Književni skup Dani Josipa i Ivana Kozarca utemeljili su Slavonska naklada “Privlačica” Vinkovci, Društvo hrvatskih književnika, Vukovarsko-srijemska županija, Grad Vinkovci i vinkovačka Uprava šuma.

Josip Kozarac (1858.-1906.), književnik i šumar, poznat je po romanima “Mrtvi kapitali” i “Među svjetlom i tminom” te pripovijestima “Tena” i “Slavonska šuma”, dok je Ivan Kozarac (1885.-1910.) prepoznatljiv ponajprije po romanu “Đuka Begović”, kojega mnogi književni teoretičari smatraju jednim od najboljih hrvatskih modernističkih proznih ostvarenja.

U svečanom programu, u prepunoj gradskoj vijećnici, nagradu za životno djelo dobio je Marko Samardžija koji je pritom rekao:
-Mogu reći da sam iznenađen time, jer uvijek kad sam prije čuo da je netko dobio nagradu za životno djelo, to se uvijek podrazumijevalo da je na nekom odlasku, ja se nadam da nije tako bar u mom slučaju.Drago mi je da su me sjetili, da prate ono što radim i misle to što radim da zaslužuje neku nagradu.Jedno je baviti se književnošću, tu su nagrade uobičajne, a kad se bavite jezikom i jezikoslovljem tu su nagrade rijeđe, istaknuo je Samardžija.
 
Nagradu pak za knjigu godine-proza dobila je Julijana Matanović za knjigu ''I na početku i na kraju, bijaše kava'' koja je ukratko rekla o samoj knjizi:
-''Knjiga je posvećena kulturi ispijanja kave, naime živimo u vremenu gdje sve manje imamo vremena jedni za druge u kojima često susrećemo prijatelje na ulici i kažemo moramo se naći na kavi. Znači moramo se naći na priči, a pritom znamo da se na toj priči nikada nećemo naći. Knjiga je potaknuta jednom rečenicom koju mi je davno rekao profesor Bratulić, kad smo se sreli na hodniku i kad me je pozvao na kavu.U tom momentu sam mu rekla da nemam vremena i bilo mi je neugodno, a profesor mi je rekao jednu rečenicu koja je dugo bila u meni a to je ''Pazite kolegice onog trenutka kada ste dragoj osobi rekli da nemate vremena otići na kavu, znači da je svijet otišao k vragu ''.Ta rečenica je bila na neki način okidač da tu knjigu napišem.Ova knjiga je namijenjena svim nama koji žalimo za vremenom kad smo imali vrijeme.Na kraju bih se željela zahvaliti za nagradu koja mi je uručena na ovogodišnjim Danima Josipa i Ivana Kozarca, jer mi to puno znači, istaknula je Julijana nakon primanja nagrade za knjigu godine.

Na ovoj velikoj svečanosti nagradu za knjigu godine kad je riječ o znanosti, nagradu je dobio Stjepan Damjanović za knjigu  ''Novi filološki prinosi''.Povelju uspješnosti dobile su Milica Lukić i Vera Blažević-Krezić za knjigu  ''Divanimo, dakle postojimo''.

Nagrade najuspješnijima uručili su dr.Mladen Karlić, vinkovački gradonačelnik, Božo Galić župan Vukovarsko-srijemske županije, Zlatko Cegledi, predsjednik Uprave šuma Vinkovci, te Božidar Petrač, predsjednik Društva hrvatskih književnika, a uime nagrađenih zahvalio se Marko Samardžija, dobitnik nagrade za životno djelo.

Književna tradicija u Vinkovcima traje te je dokaz da Vinkovci nisu samo ''prijestolnica Šokadije” nego i izvorište bogatoga kulturnog života, zaključeno je tijekom skupa, koji je završio tradicionalnim izletom “Putovima Jose i Ive Kozarca''. Mario Kokaj

Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

SUĆUT MINISTRICE U POVODU SMRTI DAMIRA MATKOVIĆA

Mlađim je kolegama prenosio vrijednosti istraživačkog novinarstva

Najčitanije iz rubrike