Novosti
SPAVAJTE SAT DULJE

Palite svjetla na autu i po danu, kazna je 300 kuna!
Objavljeno 25. listopada, 2014.

Kako je ovo posljednji vikend u listopadu, u noći između subote i nedjelje prelazimo s ljetnog na zimsko računanje vremena. Konkretno, sutra u tri sata mala kazaljka vraća se na dva sata, što znači da spavamo sat vremena duže!

Pomjeranje kazaljki u zapadnoj Europi krenulo je početkom 1970-ih, uz objašnjenje da se time produžava dan, omogućavaju uštede u potrošnji električne energije, povećava se produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi, te radni dan čini efikasnijim. Švedski znanstvenici kažu kako vraćanje sata unatrag donosi nekoliko koristi po zdravlje. U istraživanju u kojem se proučavalo zdravstveno stanje tisuća pacijenata u zadnjih 20 godina, zaključili su da broj srčanih udara opada u tjednu nakon vraćanja sata uznazad.

S druge strane, nakon pomicanja sata posebno obzirni trebaju biti pješaci i vozači, jer se zbog ranijeg sumraka češće događaju prometne nesreće. Zbog toga je priopćenje poslao MUP poručivši vozačima motornih vozila - upalite svjetla i danju! Tiče se to vozača automobila, kamiona, autobusa, motocikala... Obveza pak biciklista je od prvog sumraka do potpunog svanuća, i u slučajevima smanjene vidljivosti, imati na biciklu s prednje strane upaljeno bijelo svjetlo, a sa stražnje strane crveno svjetlo. Oni vozači motornih vozila koji se ogluše na preporuku MUP-a, kaznit će se s 300 kuna.

S obzirom na česte jutarnje magle, nanose lišća na kolniku te klizav kolnik, policija preporučuje dodatan oprez i prilagodbu vožnje uvjetima i stanju na cestama.

Milan BUGARIĆ
AVENUE MALL: PROVJERA SVJETLA I BESPLATNA IZMJENA ŽARULJICA

Auto-klub “Aljmaš”, u suradnji s PU osječko-baranjskom, danas će od 16 do 19 sati na parkiralištu ispred sjevernog ulaza u TC Avenue Mall, provjeravati ispravnost svjetala te besplatnu izmjenu neispravnih žarulja. U Informativnom centru policije organizirat će se, u suradnji s Elektrotehničkom i prometnom školom, savjetovanje vozača o stereoskopskom zamjećivanju, vidnom polju, brzini i vremenu reagiranja te zabludi o stabilnosti vožnje tereta.

Možda ste propustili...