Novosti
JOSÉ MANUEL BARROSO DESET JE GODINA BIO NA ČELU EUROPSKE KOMISIJE

Za krizu je krivo neodgovorno financijsko tržište i pojedine vlade, a ne Europska unija
Objavljeno 23. listopada, 2014.

“Mnogo sam naučio i mnogo je toga što bih napravio drukčije. Sve što smo napravili, radili smo s najboljim namjerama te smo predlagali dobra rješenja s obzirom na to koje smo informacije imali”, rekao je José Manuel Barroso, koji je nakon dva mandata i deset godina na čelu Europske komisije predao palicu Jeanu Claudeu Junckeru. Kraći intervju s njim objavljen je na internetskoj stranici Europskog parlamenta.

Vaših deset godina na čelu Europske komisije je završilo. Obilježile su ih dvije riječi: kriza i štednja. Govorili ste o tome kako je važno pomno sagledati glamur europskog pesimizma. Kako danas na to gledate?

Smatram da je važno da Europljani znaju kako krizu nije stvorila Europa. Krizu je stvorilo neodgovorno ponašanje na financijskom tržištu i neodgovorno ponašanje vlada koje su akumulirale prekomjerni dug. Europa nije prouzročila krizu, već je dio rješenja. Europska komisija, zajedno s Europskim parlamentom te, naravno, Vijećem, radi svih ovih godina na pronalasku rješenja. Međutim, Europska je unija samo dio Europe. Ne možemo preuzeti odgovornost za sve što se događa u Europi, bilo dobro bilo loše. Vjerujem da smo učinili sve kako bismo donijeli stabilnost Europi i stvorili uvjete za rast. Ako me pitate bih li želio da smo napravili više u smislu investiranja, da, želio bih da jesmo i to sam predlagao. Parlament mi je pružio podršku kad smo tražili ambiciozniji proračun, ali moramo poštovati volju svih zemalja. Smatram kako je potpuno nepoštena i nekorektna kritika da Europska unija nije napravila sve moguće u borbi protiv krize.

Što biste napravili drukčije da možete ponovno početi mandat?

Mnogo sam naučio i mnogo je toga što bih napravio drukčije. Sve što smo napravili, radili smo s najboljim namjerama cijelo vrijeme te smo predlagali dobra rješenja s obzirom na to koje smo informacije imali. Ako nakon svega mjere nisu usvojene, ne mogu prihvatiti odgovornost za to jer Europska unija nije načinjena jedino od Europske komisije. To je kriva ideja. To je ono što populisti govore – kako Komisija diktira sve u Bruxellesu. Mi poduzimamo inicijativu, ali odluke treba donijeti Europski parlament i vlade država članica. U nekim slučajevima vladama treba previše vremena i nisu spremne za ambiciozne mjere. Mislim da smo dobro odradili i stojim pri tome. (E.S.)

bilo je mnogo teških trenutaka

Kako biste opisali odnos Parlamenta i Komisije u posljednjih deset godina?

Parlament je jako važan dio Europske unije i poštujem ga. Neke političke snage moraju odabrati žele li biti samo protestne sile ili dio upravljanja Europom. Bilo je mnogo teških trenutaka posljednjih godina, ali na kraju smo postigli sve potrebne kompromise i želio bih za to zahvaliti Europskom parlamentu.