Regija
14. GODIŠNJI SEMINAR ČUVARA PRIRODE

Papuk sve oduševio svojim ljepotama
Objavljeno 21. listopada, 2014.
Poznati fotograf Šime Strikoman snimio je i milenijsku fotografiju sa svim sudionicima nazvanu “Rendžeri Republike Hrvatske“

Na Jankovcu i u Velikoj, Park prirode Papuk u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode te udrugom „Hrvatski rendžer“ organizirao je 14. godišnji seminar čuvara prirode u Republici Hrvatskoj.

Prvi dan seminara održan je u Velikoj s nizom raznih predavanja. Pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode, gospodin Nenad Strizrep čuvarima prirode je predstavio ulaganja u zaštićena područja u Republici Hrvatskoj u posljednje dvije godine te najavio buduća ulaganja u novu infrastrukturu u nacionalne parkove i parkove prirode RH. Čuvarima prirode najzanimljivija je bila najava izgradnje Eko kampusa Puljani u NP Krka gdje će čuvari već sljedeće godine dobiti prostor za svoje edukacije i usavršavanja:

- Predavači Međunarodnog kriminalističkog udruženja upoznali su čuvare prirode s kriminalističkom metodologijom u funkciji zaštite prirode, dok je inspektor zaštite prirode održao predavanje o ulozi čuvara prirode u sustavu posjećivanja zaštićenih područja. Predsjednik udruge „Hrvatski rendžer“ Branko Štivić dao je osvrt na 3. trening seminar europskih rendžera koji je održan u svibnju ove godine u NP Brijuni. Sudionici skupa predstavili su svoj rad tijekom protekle godine, upoznali kolege s problematikom svojih zaštićenih područja, a sve se najviše dojmila prezentacija o zaštiti sredozemne medvjedice na području Istre. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i NIP team čuvarima prirode su predstavili i nove uniforme, značke i iskaznice. Na seminaru su sudjelovali i gosti iz Mađarske (Nacionalni parkovi Aggtelek i Bükk) te Bosne i Hercegovine (Nacionalni park Kozara) koji su predstavili svoja zaštićena područja i djelovanje službe nadzora – kaže ravnateljica Javne ustanove Parka prirode Papuk Kristina Kožić Program drugoga dana odvijao se u Park šumi Jankovac, gdje su čuvari prirode PP Papuk svojim kolegama predstavili rad službe i prirodne ljepote Jankovca. Za sam kraj seminara poznati fotograf Šime Strikoman snimio je i milenijsku fotografiju sa svim sudionicima nazvanu “Rendžeri Republike Hrvatske“:

- Motiv fotografije bio je amonit – fosil, novi simbol Parka prirode Papuk. Ovogodišnji seminar iznenadio je organizatore brojnošću sudionika, na seminaru je bilo 110 sudionika iz svih nacionalnih parkova i parkova prirode u Hrvatskoj te gosti iz Mađarske i BiH. Park ove godine slavi svoj 15. rođendan i ovo je bila izvrsna prilika da na svom prostoru prezentira svoj 15-godišnji rad te se predstavi kolegama iz drugih NP i PP od kojih su mnogi sada bili prvi put na Papuku koji ih je oduševio svojim ljepotama – zaključila je ravnateljica Kožić.

Vladimir GRGURIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike