Regija
DUŽNI 14 MILIJUNA KN KOMUNALNE NAKNADE

Đakovačkim neplatišama ovrhe, a ostalima popust 5 posto
Objavljeno 18. listopada, 2014.
Relativna zastara je tri, a apsolutna šest godina

ĐAKOVO – Čak trećina obveznika plaćanja komunalne naknade na području Grada Đakova – njih oko 3500, primila je ovih dana opomene i ovrhe zbog neplaćanja te obveze. Ukupno, ovdje je oko 9000 obveznika ove naknade – 8000 kućanstava te oko 1000 poslovnih subjekata. Dio njih ili redovno ne plaća ili potpuno ignorira ovu obvezu prema Gradu pa je opomenu primilo njih 3000, a ovrhe njih četiri stotine. Ukupni dug na to ime čak je 14 milijuna kuna, što je više od trećine realnog gradskog proračuna za 2014. godinu u visini od oko 40.000.000 kuna, a za čije je izvršenje u provm polugodištu na Gradskom vijeću rečeno da je slabo, da je fiskalni kapacitet Grada slab. “Dug pravnih subjekata je 4.500.000, a fizičkih osoba 9,5 milijuna kuna”, kaže gradonačelnik Zoran Vinković.

S obzirom na visinu duga i toliki postotak neplatiša, postavlja se pitanje kojom periodikom Grad uopće podsjeća neplatiše na podmirenje obveza. Vinković tvrdi da su građani i drugi obveznici redovito dobivali opomene za dug te da su morali reagirati na njih. Poziva na podmirenje obveza, no mnogi će se pri tome pozvati na zastaru tih dugovanja, a što ovih dana u službama gradske uprave i čine. Relativna zastara je tri, a apsolutna šest godina.

Uredni platiše naknade negoduju da će neplatiše sada biti “nagrađeni” odlaskom duga u zastaru pa da se time odašilje poruka kako treba “igrati na tu kartu” jer se biti uredan platiša “ne isplati”.

– Neplatiše će za svoje neplaćanje biti 'stimulirani' zastarom, a čime ćemo za svoju korektnost biti stimulirani mi? - pitaju se svi oni obveznici komunalne naknade koji nemaju ni lipe duga. Na upit hoće li za svoju korektnost uredni platiše biti ikako stimulirani, gradonačelnik Vinković poručuje da će uplata komunalne naknade za cijelu godinu biti stimulirana popustom od 5 posto. Dugovanja se, poručuje, mogu podmiriti obročno.

Također, dugogodišnje je nepisano pravilo brojnih građana “da komunalnu naknadu ne treba (redovito) plaćati jer da koristi od nje imaju samo oni što žive u centru grada budući da se tim građanima pomete ispred vrata, pokosi trava, najbrže i najčešće očisti snijeg zimi…” Gradonačelnik podsjeća na obvezu plaćanja komunalne naknade, koja je propisana Zakonom o komunalnom gospodarstvu. Ona je prihod proračuna jedinice lokalne samouprave, a njenim sredstvima financira se odvodnja atmosferskih voda, održavanje čistoće u dijelu koji se odnosi na čišćenje javnih površina, održavanje javnih površina, nerazvrstanih cesta, groblja i krematorija, javna rasvjeta…

U Osječko-baranjskoj županiji, stoji na njezinim stranicama, Grad Đakovo je vrijednošću svoga boda za ovu naknadu u sredini – 0,35 kn/m2; najveću vrijednost boda ima Osijek – 0,58, a najmanju Grad Našice – 0,20 kn/m2.

Suzana ŽUPAN
OBVEZA ZA GRAĐANE, ALI NE I ZA DRŽAVU

Grad negoduje što država, a prema odredbama Zakona o upravljanju i raspoalgnaju imovinom u vlasništvu RH, što je stupio na snagu krajem srpnja 2013., od lani više ne plaća komunalnu naknadu za svoje nekretnine, a što je lokalnim proračunima donosilo značajna sredstva. U slučaju Đakova, Grad je na to ime dosad izgubio 3-4 milijuna kuna. Samo u slučaju zgrade Mimoze, Grad Đakovo na ime državinog neplaćanja komunalne naknade za taj objekt godišnje gubi oko 400.000 kuna… “Ako komunalnu naknadu plaćaju građani, tvrtke…, treba i država”, poručuje gradonačelnik Vinković.

Iznos koji duguju Đakovčani veći je od trećine realnog proračuna grada

Možda ste propustili...

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

Najčitanije iz rubrike