Novosti
BRANKO GRČIĆ POZVAO KOLEGE DA PRIONU NA POSAO

Nedovoljan napredak u provedbi preporuka EK
Objavljeno 17. listopada, 2014.

U jednom nizu preporuka nismo do kraja odradili ono što smo htjeli i trebali - kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, predstavljajući na sjednici Vlade izvješće o provedbi specifičnih preporuka Europske komisije za države članice 2014. za razdoblje od 1. kolovoza do 30. rujna. Osam specifičnih preporuka za Hrvatsku odnose se na područja javnih financija, mirovinskog i zdravstvenog sustava, tržišta rada i zapošljavanja, socijalne zaštite, poslovnog okruženja, uključenosti države u gospodarstvo, pitanja nelikvidnosti i razduživanja te bankarskog sektora, a usvojilo ih Vijeće Europske unije 8. srpnja. Preporuke je nužno provesti 12 do 18 mjeseci nakon usvajanja.

Kako je rečeno na sjednici Vlade, Izvješće upućuje na činjenicu da se provedba aktivnosti odvija sukladno planu, ali da postoje određena odstupanja od utvrđenih rokova. S obzirom na utvrđene prekomjerne makroekonomske neravnoteže, Republika Hrvatska nalazi se u sustavu pojačanog nadzora. On podrazumijeva redovito praćenje napretka u provedbi specifičnih preporuka i od strane Europske komisije. Svoje izvješće o provedbi Europska komisija predstavit će 20. listopada, na sastanku Odbora za ekonomsku politiku.

- Ostvarili smo određeni napredak u provedbi ovih preporuka, a to znači da smo se prije svega držali onih rokova koje smo utvrdili u Akcijskom planu - kazao je Grčić. Posebno je istaknuo provedbu aktivnosti vezanu uz preporuku o zapošljavanju i provedbi reforme na tržištu rada, gdje su praktički sve planirane aktivnosti provedene u odgovarajućim rokovima. Ministar je pozvao sve članove Vlade da u suradnji s ljudima u stručnim skupinama još snažnije prionu poslu kako bi preporuke bile odrađene u predviđenim rokovima.

- Generalna je ocjena u Izvješću Europske komisije da je napredak napravljen, ali on još uvijek nije dovoljan i to je poruka svima nama da ubrzamo reforme - zaključio je Grčić.(D.Pav.)

VLADA NEGATIVNO O IZVJEŠĆU HRVATSKOG OLIMPIJSKOG ODBORA

Vlada je jučer predložila Saboru da ne prihvati programsko i financijsko izvješće Hrvatskog olimpijskog odbora za 2013. godinu. Razlozi su, kako je rečeno na sjednici, nezakonito i protustatutarno financiranje Sportske televizije, nepostojanje kriterija za raspodjelu financijskih sredstava, nepotpuna i nedvosmislena pojašnjenja namjene pojedinih stavki, iskazivanje negativnog financijskog rezultata poslovanja unutar činjenice da su prihodi bili u potpunosti realizirani, dugovi prema nacionalnim sportskim savezima, oglušivanje na preporuke i upozorenja Ministarstva sporta, koje im je u prethodnom negativnom izvješću dostavljeno.

Možda ste propustili...

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

Najčitanije iz rubrike