Novosti
ANALIZA PROCESUIRANJA RATNIH ZLOČINA U SRBIJI DO 2013. GODINE

Srbija je oaza nekažnjavanja za tisuće počinitelja teških zločina
Objavljeno 14. listopada, 2014.
U odnosu na broj zločina izvođenje odgovornih pred lice pravde imalo je skromne rezultate

Vezani članci

DUNAV NAGRIZA PROSTOR IZMEĐU ALJMAŠA I ERDUTA

Dunav se premješta sve južnije - Hrvatska ostaje bez 300 hektara teritorija

Fond za humanitarno pravo iz Beograda koji je 1992. osnovala Nataša Kandić, dobitnica brojnih priznanja za zaštitu ljudska prava, izradio je analizu deset godina procesuiranja ratnih zločina u Srbiji (2004. do 2013.), s podnaslovom “konture pravde”.

“U odnosu na razmjere i karakter zločina u ratovima 90-ih, izvođenje odgovornih pred lice pravde imalo je skromne rezultate. Nezainteresiranost institucija za suočavanje s prošlošću i površna posvećenost pravdi za nedjela, učinili su Srbiju državom koja, na pragu članstva u EU, predstavlja oazu nekažnjivosti za tisuće počinitelja teških zločina”, ističu autori. Smatraju da bi proces dosad najozbiljnijih društvenih reformi u modernoj povijesti Srbije mogao biti kompromitiran neprovođenjem pravde za zločine.

Prepreka pomirenju

Kažu i da velik broj nekažnjenih zločina daje negativan ton i procesima pomirenja naroda bivše Jugoslavije. “Nespremnost institucija da pred lice pravde izvedu veći broj počinitelja ratnih zločina produbljuje sumnju žrtava u iskrenost političkih predstavnika Srbije, unatoč deklarativnom zalaganju za regionalno pomirenje, posvećenost miru i partnerskim odnosima sa susjedima”, ističu.

Do kraja 2013. Tužiteljstvo za ratne zločine je podiglo optužnice protiv 150 osoba u 44 postupka. Više postupaka se odnosi na isti događaj - tri predmeta za zločine počinjene na Ovčari, isto toliko u povodu zločina na teritoriju općine Zvornik te dva predmeta u svezi sa zločinima u kosovskoj općini Peć. Pravomoćno je okončano 35 predmeta, u kojima je osuđeno 65, a oslobođeno 32 osobe. Nakon podizanja optužnice odustalo se od kaznenog gonjenja pet osoba zbog nedostatka dokaza, smrti ili procesne nesposobnosti optuženog. Primjedba je i da je u zadnje tri godine Tužiteljstvo podizalo optužnice u svezi sa zločinima manjih razmjera, a posljednji kompleksniji slučaj (proširenje optužnice u slučaju Ćuška) datira još iz 2011. godine. U procesuiranim slučajevima, do kraja 2013. za zločine nad nesrpskim žrtvama (Albancima, Hrvatima, Bošnjacima, Romima i drugima) optuženo je 127, a za zločine nad Srbima – 27 osoba. Od osnivanja do srpnja 2013. godine, Tužiteljstvu je podneseno 135 kaznenih prijava protiv 604 osobe, zbog sumnje da su počinili ratni zločin.

Ignoriranje dokaza

U Analizi se kaže da su do Zakona o procesuiranju ratnih zločina (2003.) malobrojna suđenja počiniteljima zločina u Srbiji vođena pred sudovima opće nadležnosti. Većina, od kojih neka još traju ne zadovoljavaju standarde pravednih i profesionalnih suđenja, a neprofesionalni postupci sudaca i tužitelja dovode do uskraćivanja pravde žrtvama teških zločina. Donošenjem zakona nadležnost je ipak prenesena na institucije specijalizirane za procesuiranje ratnih zločina.

Postupanje odjela Višeg i Apelacijskog suda generalno ocjenjuju profesionalnim i uspješnim, no neke segmente i kritiziraju, poput blage kaznene politike i politički motiviranih presuda. Ističu i da dosadašnju praksu procesuiranja ratnih zločina u Srbiji karakterizira nerijetko odstupanje Tužiteljstva i sudova od činjenica utvrđenih od strane Haškog suda, kao i nedovoljno oslanjanje na njihovu praksu, pa se događa da i važni dokazi ostanu neiskorišteni.

Igor BOŠNJAK
izjednačavanje odgovornosti

Iako je Srbija postigla određene uspjehe u demokratskoj i ekonomskoj tranziciji, implementacija sveobuhvatnih strategija za suočavanje s nasljeđem teških zločina i proces pomirenja nisu bili prioritet za političku elitu. Naprotiv, ona je poricala odgovornost za zločine srpskih snaga, insistirajući na zločinima nad Srbima, ili je zločine relativizirala, izjednačavajući odgovornost svih, piše u Analizi. Ističu da donositelji odluka i institucije uključene u procesuiranje pokazuju premalo razumijevanje za poziciju žrtava i svjedoka. Najozbiljniji nedostaci su u Programu zaštite svjedoka, bivših pripadnika vojske i policije te u pogledu psihološke podrške.

Suradnja s DORH-om

Suradnja s Državnim odvjetništvom RH bila je ozbiljno narušena 2011., a kulminacija je bilo usvajanje Zakona o ništetnosti u Saboru, ističe se u tekstu. Uzrok su bili slučajevi Purda, Vesna Bosanac i Šeks. “Time je Tužiteljstvo nastavilo progon osumnjičenih iako, čak i prema stavu Tužiteljstva, istrage nisu zadovoljavale standarde”, ističu autori. Relaksaciji odnosa pridonio je rasplet koji je ipak zadovoljio obje strane. Predmet protiv Tihomira Purde okončan je odustajanjem od progona, istraga protiv Vesne Bosanac obustavljena u srpnju 2011., a slučaj protiv Vladimira Šeksa i još 42 osobe vraćen u fazu istrage. Kada ona završi, predmet će biti ustupljen DORH-u, koji će to razmotriti i odlučiti što dalje. Suradnju s DORH-om sada drže iznimno uspješnom.

35

predmeta ratnih zločina je pravomoćno okončano u Srbiji

65

osoba je u tim postupcima osuđeno

32

osobe su oslobođene

Možda ste propustili...

LISTA DVANAEST STRANAKA PREDVOĐENIH IDS-OM

Ideja okupljanja stara dvije godine

NOVI ZAŠTITNICI NAŠEG ZRAČNOG PROSTORA

Šest Rafalea sletjelo u Veliku Goricu

IVAN ANUŠIĆ SLAVONSKI LIDER HDZ-A O POSTIZBORNIM PREGOVORIMA

Formirat ćemo novu vladu, pregovori neće dugo trajati