Dome slatki dome
CERSAIE 2014 – NAJNOVIJI TRENDOVI U OPREMANJU KUPAONICA

Nježne boje i profinjeni stilovi u kupaonicama
Objavljeno 9. listopada, 2014.
U trendu su nenametljive boje poput smeđe, antracit, bež ili sive

U rujnu je održan sajam Cersaie u Bologni, koji je ponudio niz noviteta u opremanju kupaonica.

Keramika i kupaonički namještaj nude niz noviteta uz koje kupaonica postaje pravo mjesto užitka.

Nježne, profinjene boje, stilovi koji se kreću od rustikalnih do klasičnih i potraga za prirodom osnovne su značajke najnovijih trendova u keramici. Pločice predstavljaju prirodu gotovo vjernije od same prirode! Ovaj prirodni ugođaj kombinira se s profinjenim bojama i linijama namještaja, povezuje se rustikalni karakter i elegancija, kao da su dvije strane istog stila.

Cvjetni motivi, apstraktni uzorci

U trendu su nenametljive boje poput smeđe, antracit, bež ili sive, u mat ili sjajnim verzijama, a kombiniraju se s plavom, petrolej zelenom, koraljnom ili tamnocrvenom. U trendu su cvjetni motivi, apstraktni uzorci, barokne dekoracije te pepito-uzorak, ali i vječni mozaici.

Zahvaljujući tehnološkom napretku, došlo je i do promjena u dimenzijama pločica. Izvode se u do sada nezamislivim veličinama i debljinama. Ploče duljine do 5 metara u rasponu debljine 4-20 milimetara postaju trend, ali i velika sloboda izražavanja za arhitekte i dizajnere.

Digitalna tehnologija dolazi do punog izražaja pa ukras pločice postaje sve važniji. Keramička pločica sada priča različite priče, više nije samo zidna ili podna obloga.

Privlačenje suprotnosti te kombinacija funkcionalnosti i privlačnog dizajna osnovne su značajke trendova sanitarne opreme.

Kao što se u dnevnom boravku vodi računa o svim detaljima, tako i kupaonica postaje prostor u kome estetika dolazi do punog izražaja. Osim upotrebne vrijednosti, svaki predmet mora biti lijep i u skladu s prostorom! Oblici trebaju privući pozornost, oni su ili izrazito pravokutni ili ovalnih i organskih oblika. Kupaonica postaje oaza opuštanja, užitka, a prostor izrazito jednostavan, ali lijep.

Kupaonički namještaj je u bojama keramike ili se koriste kontrasti u odnosu na zidne i podne pločice. Postignut je visok stupanj modularnosti, namještaj je potpuno prilagodljiv prostoru, što do sada nije bio čest slučaj.

Ekologija i održivost

Vrlo je važna ekologija i održivost. Proizvodni procesi nastoje smanjiti proizvodni otpad, a sanitarne jedinice se projektiraju sa smanjenom potrošnjom vode. Tako je npr. tehnologija dovela do proizvodnje vodokotlića koji troše samo 2,7-3 litre vode i koji se mogu koristiti i u postojećim objektima, tj. adaptacijama.

Futuristički dizajn i tehnologija su povezani, stvarajući nove kreativne i funkcionalne mogućnosti u opremanju kupaonica.

Izabela GALOVIĆ NINIĆ, dipl. ing. arh.
Možda ste propustili...

NE MORA BITI NI ZAHTJEVNO NI SKUPO

Idealno vrijeme za uređenje vrta

TEST: EINHELL 18V 5-8 AH MULTI-AH POWER-X-CHANGE PLUS BATERIJA

Jedna baterija za širok spektar kućnih alata

Najčitanije iz rubrike