Mozaik
MODNA KREATORICA SONJA LAMUT IZ VINKOVACA

Severini se svidjela moja
odjeća, pa si ju je priuštila
Objavljeno 2. listopada, 2014.
Sonja će se ovog vikenda predstaviti na Schwarzkopf Cro-a-Porteru

Rođena Vinkovčanka Sonja Lamut u zadnjih se nekoliko godina dokazala kao mlada nada hrvatskog dizajna i postala velika miljenica naše modne scene.

Ovih dana ponovno je bila u središtu pozornosti, nakon što je Severina, inače velika ljubiteljica njezinih modela, na svojim profilima na društvenim mrežama objavila svoje fotografije u Sonjinim modelima i pitala fanove koji im se najviše sviđa. No, iako svojim kolekcijama stječe sve više obožavatelja, Sonja vrijedno radi i ne odmara se na lovorikama, koje sve češće dobiva. Prvi put zabljesnula je na osječkom Fashion incubatoru, a potom krenula u osvajanje modne scene na pistama Cro-a-portera. Ove godine Sonja će se predstaviti svojim modelima u sklopu Schwarzkopf Cro-a-Portera, od 2. do 4. listopada u Zračnoj luci Zagreb, zajedno s brojnim drugim kreatorima.

Kako i gdje si se školovala za posao modnog dizajnera?

- Kao i većina, nakon srednje škole, uputila sam se iz Vinkovaca u Zagreb na studij. Upisala sam grafički dizajn. Zadovoljavao je moju želju za krativnošću, ali uvijek mi je nedostajala dimenzija opipljivosti kod njega i tu se rodila želja za modnim dizajnom, koji je to u potpunosti zadovoljio. Nakon odslušane četiri godine na Grafičkom fakultetu, još dvije godine sam se privatno školovala za modnog dizajnera.

Jesi li od malih nogu znala da je moda tvoja budućnost?

- Nisam. Uvijek se to provlačilo kroz moje djetinjstvo. Budući da nisam imala šivaći stroj, znala sam danima ručno šivati nešto što sam si zamislila napraviti. To je tada bio neki moj odmak od stvarnosti i trenuci opuštanja, i tako sve do svojih dvadesetih, kada se to i iskristaliziralo u želju.

Imaš iskustva s modnim manifestacijama. Navedi nam gdje si sve dosad predstavila svoje kolekcije?

- Nije to neko veliko iskustvo, bar ga ja ne vidim kao takvog. Budući da sam "vruća" iz škole upala u taj svijet, još je mnogo toga, a što sam stavila pred sebe, za naučiti i napraviti!

Kakvi su planovi za ovu godinu?

- Budući da je godina na izmaku, većina planova je u godini pred nama! Ali o njima ne volim govoriti unaprijed.

Nedavno smo imali prilike vidjeti Severinu u tvojim modelima. Kako je došlo do suradnje s njom?

- Vrlo jednostavno. Ušla je u prodavaonicu u Splitu, svidjelo joj se i priuštila si ih je!

Koga bi voljela odijenuti s naše, a koga sa svjetske scene?

- Volim odjenuti svakoga kome se svidi ono što radim i koji se dobro osjeća u tome! Naravno, dodatni plus je kad to začini karakter, energija ili stav koju ta osoba nosi sa sobom. Imam svoje želje, ali ih ne iskazujem javno. Volim kad se to dogodi spontano, tada je zadovoljstvo veće! Severina je najbolji primjer za to!

Čitala sam da najviše voliš cipele i da imaš zavidnu kolekciju. Koji su ti omiljeni parovi?

- Obožavam cipele! Loša cipela može pokvariti, ali i popraviti kompletan styling. Nije to zavidna kolekcija, daleko od toga! Priuštim si s vremena na vrijeme neki par koji me veseli svaki put kad ga izvadim iz kutije. Omiljene su mi jedne čizme Alexander Wang.

Uz to si i ljubiteljica second hand shopova. Što je najgenijalnije što si kupila iz druge ruke?

- Da, to sam usvojila od mame u čijem društvu ih obično i obilazim, i koja uvijek i izvuče najbolje komade! Najbolji ulovi su torbice i Burberry baloner.

Iako si vrlo mlada, već si uspjela kreirati nešto što je dobilo nadimak po tebi. Otkrij nam što je "lamutica" i kako je nastala?

- Lamutica je jaknica/majica koju su svi poprilično zavoljeli na prvu, a ime joj je dao moj prijatelj, koji je i dobio jedini muški primjerak.

Koji aktualni trend ti se najmanje sviđa i zašto?

- Ne znam koji su aktualni trendovi. Nemam ništa za ni protiv trendova, dok god netko zna, to što je stavio na sebe, iznositi sa stavom.

Tanja KVORKA

VOLIM ODJENUTI

SVAKOGA KOME SE SVIDI ONO ŠTO RADIM I KOJI SE DOBRO OSJEĆA U TOME

Sonjini mantili

Poznato je da Severina rado nosi domaće dizajnere, a Sonja Lamut jedna od njezinih miljenica. Sredinom rujna je pjevačica isprobala dva mantila iz te kolekcije pa fotografije podijelila sa svojim Facebook obožavateljima i pitala ih za mišljenje koji da odjene.

Možda ste propustili...

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

Najčitanije iz rubrike