Regija
MRŠAVA JESEN ZBOG KIŠNE GODINE

Đakovačka tržnica bez lješnjaka,
orasi 70 kuna - a bit će i skuplji
Objavljeno 1. listopada, 2014.
Krahirala je i Turska, najveći svjetski proizvođač i izvoznik lješnjaka

ĐAKOVO – Crne slutnje zbog rekordno kišne godine pokazale su se točnima – tek započeta mršava jesen protječe u znaku nestašice dijela plodova zemlje, odnosno poskupljenja dijela proizvoda zbog loše godine koja je značajno smanjila prinose određenim kulturama. Ogledalo za to je i trbuh grada – Gradska tržnica u Đakovu. Uz ostalo, godina je bila loša i za orašaste plodove poput oraha i lješnjaka. Dok oraha na đakovačkoj tržnici i ima, no po znatno višim cijenama od dosadašnje, lješnjaka nema, što potvrđuje nestašicu tih plodova u čak svjetskim razmjerima, počevši od toga da je zbog loše godine – zbog kiša, mraza i tuče, goleme štete u toj proizvodnji doživjela Turska, kao najveći svjetski proizvođač i izvoznik lješnjaka. Na nju otpada 70 posto svjetske proizvodnje tog ploda. Zbog propasti tamošnjeg uroda lješnjaka globalno je ugrožena konditorska industrija koja se itekako oslanja na taj orašasti plod. Iako je nestašica lješnjaka velika, a otkupna cijena od uzgajivača povećana s oko 18 na 30 kuna za kilogram, to ipak neće biti dovoljno za pokrivanje troškova proizvodnje. I đakovački vlasnici malih površina pod lijeskom, što su ih zasadili isključivo za vlastite potrebe, žale se na iznimno lošu godinu – da im je urod više nego prepolovljen. Donedavno je standardna cijena kilogramu oraha na đakovačkoj “pijaci” bila 50 kuna, a već sada mu je zbog loše godine – “ubile” su ga učestale, obilne kiše - cijena skočila za 20, odnosno i 40 posto - na 60, odnosno 70 kuna.

– Običnim danom kilogram oraha na tržnici je 60, a u tržne dane, srijedom i subotom, čak 70 kuna - pojašnjava novi “cjenik”, s tim da će te cijene ići i dalje, jedna od prodavačica na tržnici. Dodaje, lješnjaka na “pijačnim” štandovima nema ni gram.

Iako je orasima i lješnjacima prije uvijek bila značajnija razlika u cijeni, prije nestašice ploda lijeske, cijena im se na tržnici bila izjednačila – na 50 kn/kg. No lješnjacima su puni pretinci na odjelu orašastih plodva u trgovačkim centrima, ali slaba je to utjeha nakon pogleda na cijene. Trenutna cijena orasima u pojedinim trgovačkim centrima je 90, lješnjacima 95, a bademima čak 110 kuna.

Donedavna bagatelna cijena sezonskog povrća kao što je rajčica – koja je donedavno bila 3-4 kune, sada je skočila i za 3-4 puta; na tržnici je “paradajz” trenutačno 10, a u pojedinim trgovačkim centrima grapolo je 14 kuna. Jer bila je ovo katastrofalna godina za ovu povrtnicu, zbog čega je mnogi u svojim vrtovima nisu mogli nabrati ni za zdjelu salate. Mnogi zbog toga nisu ni kuhali rajčicu pa je i boca kuhanog “paradajza” tražena poput zlata – na gradskoj tržnici cijena litri je 10-12, u pojedinim trgovačkim centrima litra u staklenoj boci na akciji ovih je dana bila 8, a litra u tetrapaku već i po 5 kuna… Primjerice, cijenu “drži” i (domaći) grah na tržnici, 30-35, a kilogram graha medenca je 40 kuna. Grah na akcijama po trgovačkim centrima biva “spušten” na 13 kuna. Ako je godina i za koje povrće bila dobra, onda je to paprika koja voli vodu – pa je se ovih dana na tržnici – istina lošije kvalitete - može naći već i za 2, a standardna cijena joj je 4-5 kuna.

Suzana ŽUPAN
Jabuke od 3 do 16 kuna

I dalje su cijenom fascinantne za naše podneblje tako uobičajene jabuke. Na tržnici im je prosječna cijena 5, a u pojedinim trgovačkim centrima od 5, kao cijena zlatnog delišesa, do čak 16 kuna za kilogram granny smitha. Inače, u privatnoj prodaji, “ispred kuće”, po gradskim se ulicama može naći odlična jabuka već za 3 kn/kg. Donedavni skok cijene limuna na 27, 30, pa i 34 kn, centri su ovih dana (nakratko) prizemljili stavivši taj citrus na akciju za 10-12 kuna, zbog čega je limun na pojedinim mjestima planuo.

U trgovačkim centrima kilogram lješnjaka je 95, oraha 90, a badema čak 110 kuna

Ako je godina i za koje povrće bila dobra, onda je to paprika, koja voli vodu – pa je se ovih dana na tržnici – istina, lošije kvalitete - može naći već i za 2, a standardna cijena joj je 4-5 kuna.

Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike