Novosti
ZABRINJAVAJUĆE PORUKE

Carlos Pinerua: Hrvatska ovako neće moći još dugo
Objavljeno 27. rujna, 2014.

- Svjetska banka pomaže Hrvatskoj u pregledu potrošnje i poziva je na rješavanje problema s visokom stopom nezaposlenosti i javnog duga kako bi se spriječile nepovratne promjene nakon šest godina recesije - rekao je Carlos Pinerua, novi predstavnik Svjetske banke u Hrvatskoj, u intervjuu za Bloomberg, kojeg prenosi Novi list.

Kako je rekao Pinerua, hrvatsko Ministarstvo financija pokazalo je ozbiljnost i namjeru za povećanje učinkovitosti javne uprave, “iako je potrebno više napora da bi se gospodarski trendovi preokrenuli i otvorilo više radnih mjesta”.

- Čini se da je vlastima i privatnom sektoru jasno kako su reforme potrebne, da se nešto treba učiniti. Postoje pitanja koja treba riješiti u javnoj upravi, zdravstvenom sustavu i na tržištu rada, a mi smo ovdje da Vladi kao partneri ponudimo pomoć - rekao je Pinerua, koji smatra da je Hrvatskoj potreban društveni i politički dijalog između svih skupina, jer “ovako neće moći još dugo”.

- Recesija traje gotovo šest godina, a nezaposlenost je visoka, posebice među mladima. To bi trebalo dati ljudima osjećaj hitnosti - kaže Pinerua.

U intervjuu navodi zabrinjavajuće brojke nezaposlenih, posebice mladih.

- Javni dug povećat će se na približno 70 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini, s oko 45 posto u 2010., prema procjenama Europske unije. Zbog toga je zemlja ranjiva na vanjske šokove - istaknuo je Pinerua.

Zaduživanje na inozemnim tržištima već je dugo jeftino, zbog labave monetarne politike središnjih banaka. No, to se uskoro može promijeniti, što bi povećalo cijenu novca.

- To je još jedan razlog zbog kojeg Hrvatska može ostati u ovakvom stanju još neko vrijeme, ali ne i dugo - zaključio je novi predstavnik Svjetske banke u Hrvatskoj.(D.Pav.)

Zbog visokog javnog duga zemlja je ranjiva na vanjske šokove, ističe Pinerua

Možda ste propustili...

HRVATSKA MEĐU NAJAKTIVNIJIMA U SVIJETU

Dobra djela činilo 17.000 građana

PREDSJEDNIK SDSS-a o FORMIRANJU VLADE I PARLAMENTARNE VEĆINE

Pupovac: Nećemo dozvoliti poniženje i segregaciju po etničkoj ili političkoj osnovi

Najčitanije iz rubrike