Regija
OBUKA ZA KORIŠTENJE BIJELOG ŠTAPA U SLAVONSKOM BRODU

Samostalno kretanje slijepih preduvjet je njihova obrazovanja
Objavljeno 26. rujna, 2014.
Obuka o korištenju bijelog štapa provodi se tijekom šest mjeseci

SLAVONSKI BROD - Kako komunicirati i postupati sa slijepim i slabovidnim osobama, kako se one mogu uključiti u društvo i postati ravnopravan dio zajedice bila je tema i jučerašnje edukativne radionice u Slavonskom Brodu koja se usredotočila na važnost programa orijentacije i mobiliteta za kvalitetu života slijepih. Riječ je o projektu “Razvoj usluga mobilne podrške za slijepe osobe u Hrvatskoj”, sufinanciranom iz sredstava Europskog socijalnog fonda, koje provodi Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet u partnerstvu s Obrtničkim učilištem Zagreb, a cilj je mobilna podrška slijepim osobama pri kretanju u prostoru.

- Samostalno kretanje prvi je korak prema samostalnosti slijepih osoba, preduvjet za obrazovanje, zapošljavanje i sve aspekte života - naglašava Mira Katalenić, predsjednica Udruge.

- Model obuke za korištenje bijelog štapa je abeceda kretanja slijepih osoba u prostoru. Naučiti čovjeka da može do trgovine, do liječnika i da obavlja svakodnevne poslove, velika je stvar - dodaje. To potvrđuje i Ranko Milutinović, koji se 14 godina, otkako je izgubio vid, bori s predrasudama okoline, ali i vlastitima. Neovisno kretanje korištenjem bijelog štapa, priznaje, podiže kvalitetu života.

- Svi mi imamo obitelji koje nam pomažu, ali štap kao produžena ruka dodatno mi pomaže u poznatoj sredini. Ulicama koje poznajem sada se lakše krećem, i zato bih slijepim i slabovidnim osobama preporučio da prođu edukaciju - kaže Milutinović, inače sportaš veteran, višestruko nagrađivan u kuglanju i na međunarodnim natjecanjima slijepih osoba.

Obuka o korištenju bijelog štapa provodi se tijekom šest mjeseci, a započela je sa Slavonskim Brodom. Trenerice Renata Jerković i Mladena Funtek završile su edukacijsko-rehabilitacijski fakultet te dodatne edukacije, među prvih su deset instruktorica orijentacije i mobiliteta slijepih u Hrvatskoj, kojima je kroz ovaj projekt to verificirano i kao zanimanje. A ono zahtijeva visoku profesionalnost i etičnost u radu, uključivanje u osobni život svakog ponaosob. Šest tjedana instruirale su četvero Brođana, i nije jednostavno. “Uz oštećenje vida javljaju se i druge poteškoće, a i vrijeme nije bilo naklonjeno, no uspjele smo”, kažu one.

- Osim odlaska do dućana i kretanja po gradu, jedan je korisnik naučio putovati autobusom iz Vinogorja u Brod - zadovoljne su trenerice.

Sljepoća je težak invaliditet, no različit je pristup osobama koje su slijepe od rođenja i nemaju vizualnu percepciju svijeta oko sebe od onih koje su oslijepjele u kasnijoj životnoj dobi i kod kojih je problem suočavanja sa sljepoćom mnogo teži. Njima treba više vremena i psihološke podrške, potpore u obitelji. Iznimno je važna i uloga zajednice, koja još uvijek nije senzibilizirana u dovoljnoj mjeri.

Marija RADOŠEVIĆ
Pas vodič za maksimalnu samostalnost

Jedna od tehnika koja slijepoj osobi omogućuje maksimalnu samostalnost jest korištenje psa vodiča. Kristina Šporčić iz Zagreba, ujedno zaposlenica Udruge, slijepa je od 15. godine, kada se kretala s bijelim štapom, a sa 18 godina je dobila prvoga psa vodiča. Sada je uz nju već treći pas – Tili. “Potrebno je vrijeme za prilagodbu, ali funkcioniramo kao tim. Da nije tako, ne bih funkcionirala u svakodnevnom životu i prometu”, kaže Šporčić.

Mira Katalenić

Uz pomoć bijelog štapa ili psa, samostalno kretanje prvi je korak prema neovisnosti slijepih osoba

Možda ste propustili...

DRŽAVNO PRVENSTVO

Četvrto mjesto

ŽUPANIJSKO NATJECANJE UČENIKA “SIGURNO U PROMETU 2024.”

Kako voze bicikl i što znaju o prometu pokazalo 40 đaka

Najčitanije iz rubrike