Regija
VELIKI POMOR RIBE KOD ULAZA U GAJIĆ

Na Crnom kanalu uginulo oko 460
kilograma šarana, štuke i bijele ribe
Objavljeno 23. rujna, 2014.
Šteta je velika jer je riječ o potencijalnim maticama

DRAŽ - Približno 350 kilograma šarana, 50-ak kilograma štuke te 60-ak kilograma bijele ribe uginulo je proteklog tjedna u vodi takozvane Crne Karašice (Crni kanal), kod ulaza kanala u Gajić. Kako ističu mještani, tim je kanalom već godinama, od gradnje biološkog prečistača u Belom Manastiru, tekla čista voda i bio je pravi mali raj za brojne ribiče. Voda iz kanala nizvodno od Gajića prepumpava se u Karašicu, koja ju odvodi do Dunava. Odnedavno na površini vode pliva pjena i širi se nesnosan smrad.

- Dojavu smo dobili proteklog tjedna, a nakon što smo izišli na teren i vidjeli o čemu se radi, pomor ribe prijavili smo nadležnim tijelima - kaže načelnik općine Draž Stipan Šašlin, napominjući kako su na teren izišli i predstavnici Hrvatskih voda, nadležne inspekcije te policija. Istovremeno, dodaje Šašlin, protiv nepoznatog počinitelja podnijeli su kaznenu prijavu.

- Izvidi su u tijeku, neke indicije postoje, ali o tome će više reći policija - naglašava Šašlin.

Na teren su izišli i predstavnici Zajednice sportsko-ribolovnih udruga Baranje, čiji predsjednik Anđelko Martinčević potvrđuje Šašlinove riječi. Kaže kako se već dugo nije dogodio tako veliki pomor ribe.

- I mi podnosimo prijavu protiv nepoznatog počinitelja, a u tijeku je izrada odštetnog zahtjeva - kaže Martinčević, naglašavajući kako je riječ o velikoj šteti budući da je riječ o potencijalnim maticama, čija cijena nije ista kao ona za “običnog” šarana ili neku drugu vrstu ribe. Odmah nakon zaprimanja dojave, nastavlja, članovi baranjskog ZSRU-a ribu su pokupili s površine vode i odbacili u jamu, koju su, nakon što je riba posipana krečom, zatrpali.

- Zavod za javno zdravstvo izradit će analizu vode za otprilike tjedan dana, a mi smo i te kako nestrpljivi da saznamo što je posrijedi. To više što su Hrvatske vode u bliskoj budućnosti donedavno čistu kanalsku vodu “bypassom” planirale prebacivati u Bučku, odakle bi odlazila u Topoljski dunavac, popularni Puškaš, jednu od ribom najbogatijih voda u Baranji i njezinoj okolici, te veliko izletište. I Martinčević spominje indicije, ali ni o čemu ne želi pričati prije rezultata analize, odnosno kriminalističke obrade koja je u tijeku.

Neslužbeno saznajemo kako mjesni ribiči i stanovnici tog dijela Baranje sve povezuju s nekadašnjom Škrobarom, budući da meteorološki uvjeti nisu mogli izazvati takozvani zijev ribe, ali je ovu informaciju bilo nemoguće provjeriti.

Ivica GETTO
Iz prečistača “čista” voda

Nadležna komisija je nakon zaprimanja dojave analizirala vodu koja istječe iz belomanastirskog prečistača u vlasništvu Baranjskog vodovoda. “Prošlog tjedna uzeti su uzorci iza pročistača, a analiza je pokazala da onečišćenja nema”, kaže Alen Hranić, direktor Baranjskog vodovoda, naglašavajući kako je potencijalno zagađenje, dakle, stiglo nizvodno od prečistača.

Mjesni ribiči zagađenje vode povezuju sa Škrobarom, analiza stiže za tjedan dana

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike