Regija
NA SVEČANOJ SVETOJ MISI I NADBISKUP

Obilježili dvjesto godina
crkve u Račinovcima
Objavljeno 21. rujna, 2014.

RAČINOVCI - Iako se svi Račinovčani nakon katastrofalne poplave u svibnju nisu vratili u selo, crkva Rođenja sv. Ivana Krstitelja bila je pretijesna da primi sve koji su u njoj željeli biti na slavljeničkoj svetoj misi koju je služio monsinjor Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki, a koncelebrilari svećenici Drenovačkog dekanata Marko Mikić, dekan, Ivan Živić, župnik iz Gunje, Vinko Dubravac, župnik iz Strošinaca, te Zoran Aladić, domaćin i upravitelj Župe Račinovci, a pjevao je crkveni zbor ove župe. Svečanosti je nazočio i Jakša Šestić, načelnik općine Drenovci.

- Sadašnja je crkva građena od 1807. do 1812., a završena i blagoslovljena 1814. Građena je u romanskom slogu - rekao je Zoran Aladić, upravitelj župe Račinovci, i istaknuo zadovoljstvo što je na 200. obljetnicu došao nadbiskup.

Župnik je naglasio da je u vrijeme poplave uvijek bilo vjernika koji su dolazili pred oltar i tu tražili snagu.

- Vjernici vole svoju crkvu, s njom se poistovjećuju. Crkveni je toranj izraz njihova identiteta, vjere i tradicije. Vjera nadahnjuje ljudski život. U crkvi se vjernici hrane Božjom riječju i sakramentima se posvećuju. Vjernici imaju potrebu obilježiti ovakve godišnjice; ove godine spominjemo se da je crkva bila pod vodom, ljudi su ostali u poplavi, a vjera im je bila snaga da mogu prebroditi sve poteškoće s kojima su suočeni. Pitali su me što je s obnovom crkve jer su ponosni na nju, a ova je crkva zaštićeni spomenik kulture. Unatoč okolnostima obilježavanja 200. obljetnice ove crkve, i slavlje godišnjice je snaženje vlastitog vjerovanja - kazao je nadbiskup Đuro Hranić, kojemu je župna zajednica uručila prigodne poklone. S. Bogutovac

Drvena crkva još 1729.

Povijesni podatci govore da su Račinovci najprije pripadali pod župu Drenovce i biskupiju Pečuh. Kada je prepošt Gabrijel Bačić iz Pečuha 1729. došao u vizitaciju drenovačke župe, u Račinovcima je našao 220 stanovnika. Izvijestio je da se ondje nalazi crkva sv. Ivana Krstitelja, sagrađena od drveta, a koja nije posvećena nego samo blagoslovljena. U crkvi je bio oltar i nad njim papirnata slika sv. Ivana Krstitelja. Crkva nije imala sakristiju ni toranj, ali je imala zvono koje su župljani kupili za 18 forinti i koje također nije bilo posvećeno. Biskup Đuro Klima 1754. osobno je došao u vizitaciju župe Drenovci. Župa Račinovci s filijalama Gunja, Đurići, Strošinci i Jamena osnovana je 1769.

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike