Novosti
VODENI VAL U SLAVONIJI

U Karašici vojska gradi zečje nasipe uz Dravu
Objavljeno 18. rujna, 2014.

Stotinjak stanovnika naselja Karašica, strahujući uz nabujalu Dravu kod Josipovca, odahnulo je jučer čuvši inzistiranje župana osječko-baranjskog Vladimira Šišljagića, koji je i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje, da će se njihove kuće ipak braniti od poplave. Iako je s državne razine i Hrvatskih voda bilo odlučeno da se taj prostor neće braniti zbog stalnog porasta Drave koja se razlila deset metara od prvih kuća, župan je sazvao hitnu izvanrednu sjednicu Stožera u utorak navečer i odlučio da će se braniti naselje Karašica. On i dožupan Željko Kraljičak izvijestili su jučer o poduzetim mjerama.

Jučer je u to naselje stigla i vojska, i to 150 pripadnika OSRH, kako bi zajedno s mještanima gradila zečje nasipe, a bit će potrebno 20-ak tisuća vreća.

- Procjenjuje se da će situacija biti na razini 2013. godine kada smo obranili naselje. Vodeni val očekuje se u petak i prema prognozama trebao bi potrajati i u subotu. Uz preporuku moguće evakuacije poduzet ćemo i provedbu sigurnosnih mjera, 24-satna dežurstva na cijelom potezu od Donjeg Miholjca nizvodno Dravom - kazao je Šišljagić dodavši kako su krizne točke i Banova ulica u Osijeku, područje uz Dravu kod mjesta Sveti Đurađ, te pojedine lokacije kod Donjeg Miholjca, Belišća, Donjeg grada u Osijeku, Viljeva i Satnice. Obilasku su nazočili i predstavnici vatrogasaca Petrijevaca, policije i načelnik općine Petrijevci Ivo Zelić.

Rukovoditelj Centra obrane od poplave Sektor B Hrvatskih voda Mišo Čičak kazao je kako su na toku Drave, zavisno od dionice do dionice, proglašene redovne ali i izvanredne mjere obrane od poplave. Procijenio je kako bi mjere trebale biti učinkovite i da će Dunav uspjeti primiti nadolazeći vodeni val Dravom. Sve su službe i licencirane tvrtke angažirane i spremne djelovati.

Suzana Bošnjak iz Karašice kaže kako je i ona odahnula što će joj kuća biti obranjena. “Potrošila sam i stari i novi godišnji odmor i mnogo novca da renoviram kuću. Da nije stigla vojska, sve bi mi propalo. Samo se još nerviram zbog toga što je netko nasip na Karašici na pet mjesta probušio. Valjda će i to zakrpati, inače ćemo vodu dobiti 'iza leđa'”, kaže. Zvonimir Vidaković kazao nam je kako su svi spremni pomoći graditi nasip kako Drava ne bi završila u kućama. Nikola i Katarina Nađpalfi ističu kako će se i oni priključiti radovima iako su u starijoj dobi.

U Virovitičko-podravskoj županiji su Hrvatske vode, Vodnogospodarski odjel za Dunav i donju Dravu Osijek, proglasili izvanredne mjere zaštite od poplava za područje sliva Karašica – Vučica, Dravica, na granici Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije te malog sliva Županijski kanal. Drava je kod Sopja poplavila dio vikend naselja.D.Pejić

OČEKUJE SE IZLIJEVANJE DRAVE IZMEĐU PJEŠAČKOG MOSTA I ZOO-a

U Osijeku se između pješačkog mosta i ZOO-a očekuje izlijevanje Drave na lijevu obalu, a za sada nema problema u trima osječkim naseljima na lijevoj obali Drave. Šišljagić je kazao kako je razgovarao i s nadležnima u Gradu Osijeku i da su tamo također poduzete mjere u situacijama prijetnje poplavama. Župan apelira na sve koji imaju poljoprivredne kulture u kriznim zonama neka pokušaju pokupiti ljetinu u iduća dva dana.

NOVA GRADIŠKA BEZ PITKE VODE

Vodeni val koji dolazi Savom u Vukovarsko-srijemsku županiju trebao bi ući u petak, ali se ne očekuje da bi mogao prouzročiti značajnije štete, istaknuto je na sjednici Stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima. Maksimalni vodostaj Save kod Županje mogao bi dosegnuti razinu od 800 centimetara. “Predzaštitni nasipi koji su nakon svibanjskih poplava napravljeni kod Rajevog Sela i Račinovaca sagrađeni su da mogu izdržati vodostaj u visini od 970 centimetara”, rekla je voditeljica Vodno-gospodarske ispostave Biđ-Bosut Vinkovci Hrvatskih voda Mirjana Šota. Dodala je i kako se pojačavaju mjesta na nasipu kod Bošnjaka i Topole. U Brodsko-posavskoj županiji na snazi su redovne mjere obrane od poplava na potezu od Stare Gradiške do Migalovaca te pripremne mjere obrane od poplava na ostalom području do Slavonskog Šamca. Županijski Stožer za zaštitu i spašavanje ipak je općinskim i gradskim stožerima preporučio stavljanje u pripravnost civilne zaštite i dobrovoljnih vatrogasnih društava. Na novogradiškom je području zbog obilnih padalina poplavljen veći broj podruma, bunara i gospodarskih objekata, a zbog naglog podizanja vodostaja Šumetlice i akumulacije Bačica ponovno je zamućena voda te je do daljnjega neispravna za piće za cijelo novogradiško i okučansko područje.(M.K./M.R.)

Bez straha

I Valpovština i Donjomiholjština ovih dana dijele sudbinu mnogih dijelova Hrvatske koji zbog golemih vodostaja svojih rijeka strahuju od poplava. Drava svaki sat naraste po jedan centimetar, ali i Karašica i Vučica koje ne zaostaju u tom pogledu, na nekim su obalama već izišle iz svojih korita. Jučer su zasjedali stožeri za zaštitu i spašavanje Donjeg Miholjca i Belišća. Ivica Nađ iz Hrvatskih voda poručuje da na ovim područjima nema razloga za strah, jer ni u slučaju dostizanja dravskog maksimuma od oko 580 centimetara ne očekuje se ugroza naselja ni gospodarskih objekata.(L.A.)