Novosti
STANOVNICI NASELJA KARAŠICA

Drava im domakla do kuća, a oni bezbrižno beru grožđe iz čamca
Objavljeno 17. rujna, 2014.

Vezani članci

SAVA I KUPA PRIJETE

Neke je kuće nemoguće obraniti od prodora vode

Obzirom na porast vodostaja Drave i Dunava od danas, 17. rujna, Hrvatske vode će, najavljuje Davor Haničar, zamjenik rukovoditelja Centra obrane od poplava Sektora B Hrvatskih voda u Osijeku, u 13 sati svakodnevno obavještavati javnost o stanju provedbe mjera obrane od poplava na sektoru B – Dunav i Donja Drava u Virovitičko-podravskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

Drava kod Osijeka na lijevoj strani samo što se nije izlila, a nakon informacije koju smo dobili od stanovnice naselja Karašica, da ih se priprema za evakuaciju provjerili smo kako se brani to naselje koje “dobije vodu” prije nego u Osijeku Drava izađe iz svog korita uz grad.

Ekipa Glasa Slavonije uvjerila se da su “vikendaši” s Karašice ležerno dočekali tu vijest. Ne uzrujava ih najava poplave pa neki dovoze drva, neki pak preuređuju kuće... Andrija Ljubičić kaže kako on nema kamo otići jer nije vikendaš nego tamo živi kao još tridesetak osoba. “Nemam nikamo dalje otići pa ostajem. Mislim da neće biti problema kao ni prošle godine kada smo spašeni zahvaljujući nasipima i dobro organiziranoj službi i vojsci. Malo ćemo podići stvari na cigle i čekati da prođe poplava. Neće valjda biti kao 2006. godine kada smo se nakon poplave našli u mulju s crknutim mačkama i psima... Susjedi se bila tada prevrnula burad s uljem pa su nam svima fasade kuća ostale crne, a septičke se jame izlijevale... Lani se pokazalo da se sve to može spriječiti”, priča Ljubičić.

Njegovi susjedi Tomislav Gudlin sa suprugom i troje djece će kod punice, ali samo radi djece. Marijo Tovernić kaže kako postoje nasipi od prošle godine, samo je potrebno zatvoriti prilaze na nekoliko mjesta i postaviti vreće uz prvi red kuća uz Dravu koja se već primakla na nekoliko metara. “Trebali bi početi slagati vreće već u srijedu ujutro da stignu jer vodeni val dolazi u četvrtak”, kaže Marijo. Razumljiva je nervoza da se stigne sve na vrijeme jer bi drugi i treći red kuća bili poplavljeni od metar do metar i pol jer su niži od prvog reda uz Dravu.

Natašu i Veljka Kosića, Zvonimira Vidakovića, Sandu i Darija Rajčića te Sandru Rusić zatekli smo dok su imali “podvodnu berbu” u vinogradu. Naime, brali su grožđe iz čamca jer im je dvorište puno vode. Vidaković kaže kako je pet do 12 da se postave vreće. “Prošle godine smo imali ispred kuća četiri reda vreća i samo je falio još centimetar da se prelije iza zečjeg nasipa. Nadamo se da će vojska i ove godine priskočiti i pomoći, ali i da će vreće s pijeskom uskoro stići. Lani je vodostajh bio 513 cm, a sada je tek 316. No, voda raste i očekuje se kod nas val visine 1,5 metara”, kaže Vidaković koji je nakon berbe grožđa sa susjedima ostao na dogovoru za obranu naselja od poplave.

Darko PEJIĆ
Ulaganjima spriječiti nove poplave

Premijer Zoran Milanović posjetio je jučer poplavom ugrožena područja u Koprivničko-križevačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. U poplavljenom Drnju su ga mještani pitali hoće li dobiti pomoć od države. Rekao je kako to nije moguće, dodavši da je Gunja bila izuzetak jer je bila riječ o krivnji države zbog pucanja nasipa. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je, obilazeći poplavljena mjesta u Sisačkoj županiji rekao kako treba ulagati još više sredstava, napora i dobre organizacije kako se ovakve poplave više ne bi ponovile. “Ne možemo protiv prirode, ali možemo i moramo pomoći lokalnoj samoupravi kada se dogodi ovakva katastrofa,” dodao je ministar poljoprivrede.

OPASNOST U JASENOVCU

Vodeni val Mure spojio se s Dravom, a jučer je proglašena opća opasnost u osam općina Koprivničko-križevačke županije uz Dravu - Legradu, Đelekovcu, Drnju, Goli, Molvama, Hlebinama, Novom Virju, Podravskim Sesvetama i Ferdinandovcu. Razina Drave je u 8 sati u Botovu iznosila 576 cm, što je samo šest manje nego kada je uzrokovala velike poplave u Podravini 1972. Na ušću Mure u Dravu voda se razlila više od kilometra. Najviši vodeni val Save prošao je kroz Sisak, ali je opasnosti Jasenovac. Iz Spomen-područja Jasenovac evakuirana je sva građa iz Muzeja i depoa. Kupa se izlila na nekim mjestima u Letovaniću, kao i u Žažini. Predstavnici vlasti bosanskohercegovačke Posavske županije ponudili su pomoć Sisku u obrani od poplava i saniranju posljedica. Vodostaj rijeke Save u Brodsko-posavskoj županiji u laganom je porastu. Zbog zamućenja vode u bunarima i akumulaciji "Bačica", voda na području Nove Gradiške i Općine Okučani nije ispravna za piće.

NAŠA INFRASTRUKTURA VIŠE NIJE SIGURNA

Komentirajući poplave, predsjednik RH Ivo Josipović rekao je kako zbog ozbiljnih klimatskim promjenama da naša infrastruktura i organizacija više ne udovoljavaju zahtjevima sigurnosti. Josipović je pozvao sve nadležne da osmisle novi sustav obrane od poplave. “Pritom mislim na infrastrukturu, na brane, na odljev voda na način organizacije te da time spriječimo zlo koje nam prijeti”, rekao je.