Novosti
PONOVNO LOŠE VIJESTI

Ukida se još jedan vlak, HŽ Cargo uručuje 42 otkaza u Slavoniji?!
Objavljeno 17. rujna, 2014.
Očajne radnike podupire Međunarodna federacija radnika u transportu

Vezani članci

INSPEKTORAT UTVRDIO NEPRAVILNOSTI

HŽ Cargo prijavljen, lista viška 804 radnika je - nezakonita

Iako je u travnju podjela otkaza u HŽ Cargu prekinuta nakon što je inspektorat Ministarstva rada i mirovinskog sustava utvrdio prekršaj prema čl. 149. Zakona o radu, do 19. rujna za 42 radnika HŽ Carga koji pripadaju Osijeku, Vinkovcima i Slavonskom Brodu bit će uručeni poslovno uvjetovani otkazi.

- Sindikat je osigurao odvjetničku kuću koja će zastupati radnike, jer i dalje smatramo da su otkazi potpuno protuzakoniti. Uprava se držala kriterija s kojim je sve i započela, a to je “boja očiju”. Naime, otkaze su dobili stariji radnici, što je mimo zakona, jer je radni staž uvjet za opstanak pa čak i sindikalni povjerenici koji su, prema konvencijama međunarodne organizacije rada, zaštićeni. Jednoj strukturi se pogoduje, a drugima ne i svakako će biti tužbi zbog narušavanja kriterija za otkaz - poručio je Romeo Tomac, glavni povjerenik Sindikata željezničara Hrvatske.

Podsjetimo, na području cijele Hrvatske bila su predviđena 804 otkaza. Nakon što su neki djelatnici prihvatili otpremnine, a neki ušli u željeznički fond unutar HŽ Carga, na listi za "odstrijel", kaže Tomac, ostalo je 340 radnika na razini Hrvatske, odnosno u istočnoj regiji njih 42. Posljednji uručeni poslovno-uvjetovani otkaz tako se očekuje do kraja ovog tjedna, a Tomac kaže da će oko 80 posto radnika, odnosno oni koji za to imaju osnove, putem odvjetničke kuće pokušati izboriti svoja prava sudskim putem.

Uz ogorčene radnike stali su i predstavnici Međunarodne federacije radnika u transportu (ITF), koji je u kolovozu održao globalni kongres te je tom prilikom izrazio zabrinutost zbog situacije u HŽ Cargu. Čak 1700 sudionika ITF-a iz 372 sindikata u 114 zemalja snažno podupiru zakonite zahtjeve ITF-ove podružnice, Sindikata željezničara Hrvatske za poštivanjem odredbi Zakona o radu u vezi zaštite radničkih predstavnika te podupiru nastavak konstruktivnih pregovora za kolektivni ugovor sa SŽH-om. Svoje mišljenje dostavili su predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću, ministru Siniši Hajdašu-Dončiću, kao i predsjedniku Uprave HŽ Carga Danijelu Krakiću.

Kad je u pitanju HŽ Infrastruktura, tamošnje radnike štiti klauzula kojom se štite od poslovno-uvjetovanog otkaza do prosinca 2015. godine, a za sada bez brige mogu biti i radnici HŽ Putničkog prijevoza.

Unatoč nastojanjima da dobijemo odgovore iz Uprave HŽ Carga o ovoj temi, jučer nam se u toj tvrtki nitko nije odazvao na pozive. Na web stranici HŽ Carga stoji kako su isplaćene poticajne otpremnine za 215 radnika HŽ Carga koji su pristali na sporazumni prekid radnog odnosa. Uz njih, na zbrinjavanje u Željeznički fond pristala su 202 radnika, dok će se program zbrinjavanja nastaviti prema odredbama čl. 120 Zakona o radu.

Marija MIHELIĆ
BEZ NOĆNOG VLAKA IZ ZAGREBA

Vijest o otkazima za 42 Slavonca nije ujedno i jedina loša vijest za Slavonce, Osječane i općenito Slavoniju. Naime, prema Tomčevim riječima, od prosinca će biti ukinut i vlak koji prometuje iz Zagreba preko Strizivojne do Osijeka. “Vlak vozi preko Vinkovaca s presjedanjem u Strizivojni gdje ga čeka drugi vlak koji u Osijek dolazi u 1.50 sati. Bit će ukinut tako da će Osječanima na raspolaganju ostati samo vlak koji iz Zagreba vozi u 17 sati i neće više biti IC vlak, nego brzi. To će za putnike značiti nižu cijenu, ali s mnogo više stajanja te, nažalost, jedinu vezu nakon 17 sati iz Zagreba za Osijek”, najavio je Tomac.

Sindikat željezničara i dalje smatra da su otkazi protuzakoniti

Možda ste propustili...