Novosti
INSPEKTORAT UTVRDIO NEPRAVILNOSTI

HŽ Cargo prijavljen, lista viška
804 radnika je - nezakonita
Objavljeno 29. travnja, 2014.

OSIJEK - Nezadovoljtvo je zavladalo u Upravi HŽ Carga nakon što je Inspektorat Ministarstva rada i mirovinskog sustava utvrdio kako je počinjen prekršaj iz članka 149. Zakona o radu te je protiv tog poslodavca podnesen optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Zagrebu.

Nadzor je obavljen nakon što je početkom ožujka Sindikat željezničara Hrvatske podnio predstavku i zahtjev za nadzorom koji je utvrdio nepravilnost pri donošenju odluke o listi tehnološkog viška radnika u HŽ Cargu, ali i poticajnim mjerama za rješavanje tog potencijalnog viška radnika u 2014. godini. Ono što je važnije je to da je odluka Inspektorata utjecala i na plan podjele 804 otkaza na području Hrvatske, od čega 84 na osječkom području. To je sad, kako neslužbeno doznajemo, zaustavljeno.

- Za sada nema nikakvih konkretnih poteza. Ono što ćemo mi morati učiniti jest - tužiti, a čekaju se novi nalazi inspektora jer je HŽ Cargo prijavljen po više osnova. Mogu reći da su sad ljudi malo mirniji i sve ide u dobrom smjeru jer je pravda na našoj strani - poručio je Romeo Tomac, glavni povjerenik Sindikata željezničara Hrvatske.

Kaže kako, tvrtka i dalje prijeti stečajem, no ono što je radnicima u ovom trenutku važno jest to, kaže Tomac, da je nepošten način podjele otkaza prekinut. Inače, odluka Inspektorata ne odnosi se na radnike koji su se javili za poticaje, kao i one koji su uzeli sredstva iz fonda. Riječ je o internom željezničkom fondu unutar HŽ Carga, Putničkog prijevoza i Infrastrukture koji je nešto poput "željezničkog zavoda za zapošljavanje". Onaj tko uzme novac iz fonda tri godine prima 4.000 kuna bruto plaće i za to vrijeme nije na listi Zavoda za zapošljavanje. Od 84 radnika s osječkog područja koliko ih je na listi za otkaz, njih 20 uzelo je poticaje, odnosno novac iz fonda, dok preostalih 64 čeka konačnu odluku vezanu uz poslovno uvjetovani otkaz.M.Mihelić

Možda ste propustili...

MILANOVIĆ ĆE SABOR NAJVJEROJATNIJE SAZVATI PRED KRAJ ROKA OD 20 DANA:

Tko dokaže većinu, dobiva mandat

TRAŽE ISPLATE ZAOSTALIH PLAĆA

Radnici Varteksa u štrajku