Novosti
SAVA I KUPA PRIJETE

Neke je kuće nemoguće obraniti od prodora vode
Objavljeno 15. rujna, 2014.

Hrvatska se i dalje intenzivno brani od poplava. Najteža je situacija na rijeci Muri, gdje je proglašeno izvanredno stanje, no zbog pravovremene intervencije zasad je katastrofa izbjegnuta. Vrh vodenog vala Kupe prošao je Karlovac te je oglašen prestanak opće opasnosti. Zagrebom je u noći na ponedjeljak prošao vrh vodenog vala Save, koji se danas očekuje u Sisku.

Kako nam je rekao Milan Mateša, direktor Vodnogospodarskog odjela Hrvatskih voda za srednju i donju Savu, dva vodena vala, od Save i Kupe, u utorak do podneva trebala bi doći do Siska, a na tom putu izazivaju povećanje vodostaja (Letovanić), što je problematično za neke općine. Prema njegovim riječima, poduzete su sve mjere, odrađena uzvišenja na mjestima gdje je nasip niži od mogućeg vodostaja rijeka, te zajedno s vojskom i policijom čine sve da se izbjegnu neželjene posljedice.

- Tu imamo i dosta nebranjenih područja. Neke su kuće u Sisačko-moslavačkoj županiji napravljene na područjima koja je nemoguće obraniti jer bi to iziskivalo goleme ljudske resurse, pa će biti poplavljene - ističe Mateša, dodajući kako će savski val doći prije nego kupski, te će u jednom trenutku doći do uspora na mjestu gdje Kupa ulazi u Savu. Oni trenutno maksimalno koriste retencijski prostor Lonjskog polja i preko ustave upuštaju velike količine vode, kako bi udar na naselje Dubrovčak bio što manji. Neke su mjere već poduzete i nizvodno od Siska, gdje bi nasipi, da je ove godine bilo više dobrog vremena, već bili završeni. Aktivnosti su poduzete i na području općine Jasenovac, te se, kaže Mateša, čini sve da se ublaže posljedice vodenog vala i šteta bude što manja, a određena iskustva, nažalost, imaju i iz veljače ove godine.

- Već smo poduzeli neke mjere i u županjskoj Posavini, za slučaj ako budemo morali povisivati privremene nasipe kod Rajevog Sela i Račinovaca. Ekipe sa strojevima su i tamo na terenu. Vodostaj bosanskih rijeka nije takav da bi trebao donijeti veliki vodeni val, no kiša pada svakoga dana pa je nemoguće to točno predvidjeti. Jučer smo počeli ponovno raditi i na pravim nasipima tamo, promijenili smo i tehnologiju izrade s tim geomrežama koja jest nešto skuplja, no može se raditi s manjom zbijenošću. Vremenska prognoza od srijede je ipak nešto bolja, pa to želimo što prije napraviti. Ako ne dođe do nekog dodatnog uspora, vjerojatno bi u petak val trebao biti tamo. Taj dio do Županje bi prema sadašnjim predviđanjima trebao biti ispod +900 cm, a u tom slučaju su naše privremene građevine dovoljne za obranu. A ako dobijemo prognozu da će slučajno biti iznad toga, vrlo brzo možemo angažirati velike snage da to podignemo - kaže Mateša.I.Bošnjak

RASTE I DRAVA, KULMINACIJA KOD OSIJEKA U SUBOTU

- Pripremamo se za izvanrednu obranu cijelom Dravom od Virovitice do Osijeka. Učinit ćemo sve da ovo područje bude obranjeno. Sva ona silna vodurina na Muri doći će Dravom do Osijeka do subote, tako da ćemo za vikend imati kulminaciju. Tada ćemo na nekim dijelovima imati proglašene mjere izvanredne obrane od poplave, možda ne za Osijek, ali vjerojatno za Belišće, Miholjac i neke druge stanice. Još uvijek nam raste Botovo, a tek kada tamo vodostaj dostigne svoj maksimum, moći ćemo preciznije reći koliki će vodostaj biti nizvodno. Pripremamo se za jako visok vodostaj, tako da budemo sigurni - rekao nam je Ivica Nađ, voditelj osječkog Centra obrane od poplava. U ponedjeljak ujutro u Osijeku na Dravi bio je vodostaj +297 cm, a redovne mjere obrane od poplave uspostavljaju se kada je vodostaj +350.

Izbijaju i podzemne vode

Izvanredno je stanje jučer bilo i u Hrvatskoj Kostajnici, gdje je rasla Una, na području Jasenovca 120 vojnika je branilo nasip, a s naglim porastom voda borili su se i vatrogasci u Petrinji. Prema procjenama, najgore im slijedi danas. “Štite se sisačka prigradska naselja i ceste. Potrebe za evakuacijom još nema, no za prihvat mještana sve je spremno. U nasipe je već ugrađeno 90 tisuća vreća s pijeskom, ali zbog velikog pritiska Kupe mjestimice izbijaju podzemne vode”, rekao je Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda.

VELIKE ŠTETE U SLOVENIJI I BIH

Poplave stvaraju probleme i u BiH, gdje se očekuje vrh vodenog vala na Savi i Uni. Vodostaji drugih rijeka se stabiliziraju, a voda se povlači iz naselja u Prijedoru i općinama u zapadnoj Bosni. Izvanredne mjere obrane od poplave još prije nekoliko dana uvedene su u Bosanskoj Gradiški, Kostajnici i Kozarskoj Dubici. Poplavljeno je više od 500 kuća. Najviši stupanj pripravnosti proglašen je i u Prijedoru, gdje je u nekoliko naselja poplavljeno 250 stambenih objekata. Novim je poplavama zahvaćeno i Livno. U Sloveniji je pod vodom tisuće objekata, no stanje se smiruje. Šteta u toj zemlji procijenjena je na najmanje pet milijuna eura, a dvije osobe su izgubile život.

Možda ste propustili...