Novosti
UDRUGA BLOKIRANI PODNOSI TUŽBU EUROPSKOM SUDU

“Vlada nad poljoprivrednicima i obrtnicima provodi genocid”
Objavljeno 17. rujna, 2014.
Živjeli smo od vlastitog rada, a to sada ne možemo, a u međuvremenu stižu nove ovrhe, kažu seljaci

Vezani članci

U BLOKADI JE VIŠE OD 316.000 GRAĐANA

Više od 50 posto blokiranih građana duguje bankama

Hrvatski obrtnici i poljoprivrednici su protuustavno otjerani u siromaštvo i besposlenost zbog nemogućnosti plaćanja doprinosa. Hrvatska je privreda takvim potezom ostala bez više desetaka tisuća radnika, koji su bili potrebni i ipak radili, stvarali i primali dohodak, a sada gladuju. Stoga je Udruga Blokirani utemeljila novu radnu grupu koja će u ime blokiranih obrtnika, poljoprivrednika i ostalih poduzetnika pripremiti kolektivnu tužbu protiv Vlade RH pred Europskim sudom u Luxembourgu s optužbom za provedeni genocid, istaknula je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Osijeku Daria Časar Švob u ime predsjedništva udruge. Napomenula je kako je 31. srpnja u Hrvatskoj bilo 54.000 blokiranih poljoprivrednika i obrtnika čije je dugovanje iznosilo 31 milijardu kuna.

- Sve smo njih okupili u cilju da pokrenemo kolektivnu tužbu protiv Vlade RH za genocid, a prema nazivu koji je usvojen rezolucijom Skupštine UN-a od 11. prosinca 1946. godine u slučaju uništavanja cijelih ljudskih grupa. To ćemo stvarno i učiniti ako Vlada u kratkom roku nešto ne poduzme za naše obrtnike i poljoprivrednike - rezolutno je kazala Časar Švob. Novinare je izvijestila kako su već u prvom koraku takvog svoga nauma od Ustavnog suda zatražili ocjenu ustavnosti Ovršnog zakona, no još nisu dobili odgovor.

- Smatramo da se u našoj državi provodi upravo genocid nad blokiranim poljoprivrednicima i obrtnicima koji su svojom imovinom garantirali da će obavljati svoju poduzetničku djelatnost. No, država je u tomu zakazala i sada je blokirana njihova pokretna i nepokretna imovina kao i računi, a najgore je to što im se ne dozvoljava otvaranje nikakvih zaštićenih računa, pa im se oduzima sve što im sjedne na postojeće. Stoga od Vlade očekujemo da u zaštiti poljoprivrednika i obrtnika uvede određeni moratorij na sve ovrhe, te da im se da poticaj kako bi krenuli dalje u poslovne aktivnosti te aktivirali svoju zamrznutu imovinu.

Novinarima su svoja teška iskustva s blokadama iznijeli Nikola Žeravica, farmer iz Đakova, i Željko Ćorić, član Udruge Blokirani i obrtnik poljoprivrednik iz Virovitičko-podravske županije.

Žeravica je ispričao je kako je otvorio farmu za 50 muznih krava, za što je digao kredit od 1,3 milijuna kuna, koji mu se tada i nije činio velikim. Sve je pošlo lijepo i sve je funkcioniralo. Igrom slučaja, zbog smrti radnika pri radu na polju, bio je dvije godine u zatvoru, i u međuvremenu je njegova poduzetnička aktivnost prekinuta, a računi mu blokirani. Obitelj mu sada jedva preživljava bez ikakve pomoći. “Živjeli smo od vlastitog rada, a to sada ne možemo, a u međuvremenu stižu nove ovrhe”, završio je on.N.Vukadinović

Država nije prihvatila razmjenu dugova

Teška je sudbina snašla i Željka Ćorića, poljoprivrednika i obrtnika iz virovitičkog kraja. Nakon što je radom u poljoprivredi stvorio mnogo toga, započeo je i gradnju farme krava kako bi obitelji stvorio bolju budućnost. ”Cijena mlijeka je naglo pala i to me koštalo cijelog imetka i svega što sam imao. Blokiran sam, a kada se jednom seljaku to dogodi, on ostaje blokiran zauvijek”, kaže on, upozoravajući kako je “Zakon o blokadi i napravljen tako da seljaka/farmera može blokirati svatko, nakon čega kod banaka više ne može doći do svježeg kapitala i sve se urušava”. Blokirala ga je država za neplaćenu rentu za zemlju od 52.000 kuna iako mu je ta ista država bila dužna 200.000 kuna poticaja. “Država nije prihvatila razmjenu dugova, i tu su nastali svi moji problemi”, kaže sa suzama u očima Ćorić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike