Regija
SAJMIŠTE

Počast žrtvama
Objavljeno 16. rujna, 2014.

VUKOVAR – Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata organizirala je jučer obilježavanje stradanja žrtava u Domovinskom ratu na području gradske četvrti Sajmište. Predsjednica udruge Jelena Zera Gavrić podsjetila je kako su se tijekom velikosrpske agresije 1991. godine na području Sajmišta vodile žestoke borbe u kojima je uz branitelje stradalo i mnogo civila. Svima im je odana počast polaganjem vijenaca podno spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice u Novoj ulici, koje je otkriveno 25. rujna 2012. godine, u spomen na 12 hrvatskih branitelja i civila pogubljenih u agresiji na Hrvatsku i ekshumiranih iz jedne masovne grobnice i dva pojedinačna groba na tom području.

Žrtvama na Sajmištu u ime grada Vukovara poklonili su se i gradonačelnik Ivan Penava i predsjednik Gradskoga vijeća Igor Gavrić, a molitvu za žrtve predvodio je vlč. Mato Martinković, župnik vukovarske župe BDM Kraljice mučenika.

–Neosporno je da su se na Sajmištu odigrale neke od najznačajnijih bitki u kojima su branitelji branili dvorište po dvorište, kuću po kuću. Imam osjećaj da svih ovih godina priča o herojskoj obrani Sajmišta nije dovoljno i detaljno ispričana i prezentirana javnosti. Tu smo kako bi se prisjetili svih branitelja koji su uz Vukovarce dolazili braniti naš grad iz svih krajeva Hrvatske, pa i šire. Mnogi su na Sajmištu položili svoj život za obranu Vukovara i samostalnost Hrvatske i naša je obveza nikad ih ne zaboraviti – istaknuo je Penava.S.Butigan

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike