Ekonomija
UOČI BERBE

OLT isporučio osam voćarskih platformi
Objavljeno 11. rujna, 2014.
Berač na platformi ubere sedam do deset puta više voća nego u standardnoj ručnoj berbi

Uz standardnu proizvodnju poljodjelskih strojeva osječki OLT prije četiri godine razvio je i proizvodnju voćarskih platformi.

Tako je uz strojeve za predsjetvenu obradu tla - sijaćica i kultivatora za sve vrste usjeva pa i druge slične poljomehanizacije, zbog rastućeg udjela voćarstva u hrvatskoj poljoprivredi odnosno podizanja trajnih nasada jabuka i drugog voća na velikom broju poljodjelskih površina, započeo proizvodnju uređaja s osnovom namjenom olakšanja i povećanja produktivnosti u berbi voća.

Kako saznajemo od Darka Markovića, člana Uprave OLT-a, one su kod voćara naišle na veliko zanimanje pa je do sada ta tvrtka proizvela i naručiteljima isporučila ukupno 40-ak takvih proizvoda, a ovih dana, pred ovogodišnju berbu jabuka, s njezinih je montažnih linija već sišlo još njih osam i oni su uglavnom već isporučeni njihovim naručiteljima. Među njima i OPG-u Vesne Bašić, koji svoje plantaže jabuka ima u Čemincu, zagrebačkoj tvrtki Fragaria te članicama Divizije za voćarstvo zagrebačkog Agrokora. Pritom ističe da su uglavnom svi oni kupljeni potporom EU IPA programa.

U OLT-u su spremni takve strojeve još do početka berbe isporučiti i drugim kupcima koji u međuvremenu dobiju odobrenje za takva potporna sredstva, budući da imaju spremne projekte i potrebne repromaterijale, ali i visoka znanja njihovih djelatnika u takvoj proizvodnji.

OLT kupcima nudi čak pet vrsta voćarskih platformi, ovisno o njihovim potrebama i željama kao i konfiguraciji zemljišta na kojem su voćnjaci podignuti. Cijena im je, ovisno o veličini i opremljenosti, od 30 do 37 tisuća kuna, odnosno vrlo je prilagođena sadašnjem teškom financijskom stanju svih subjekata u agraru.

Voćarske platforme zapravo su posebno konstruirane, traktorom vučene, prikolice koje na različitim visinama kroz redove voćaka nose četiri do pet europaleta za branje voća kao i pet do sedam berača koji na taj način pojedinačno mogu ubrati i sedam do deset puta više voća nego u standardnoj ručnoj berbi. Voćarske platforme, odnosno prikolice, dodaje Marković, imaju i druge namjene i koriste se tijekom cijele godine. Osobito su pogodne pri orezivanju voćaka i postavljanju zaštitnih mreža od leda iznad voćnjaka, a mogu služiti i kao obične prikolice za prijevoz svih drugih vrsta poljoprivrednih proizvoda koji se mogu stavljati u palete.

- Nažalost, sada je hrvatsko tržište već u visokoj mjeri opskrbljeno OLT-ovim i voćarskim platformama drugih, uglavnom inozemnih proizvođača, pa će i njihova potražnja, s obzirom i na zaustavljene potporne programe podizanja trajnih nasada, u sljedećim godinama biti minimalna - sa žaljenjem ističe Marković.

Nikola VUKADINOVIĆ
OLT-ovi strojevi uskoro i u Nigeriji?

U ovo su vrijeme, uoči intenzivnih jesenskih poljodjelskih radova, prijašnjih godina OLT-ovi proizvodni pogoni radili punom parom, no sada je to, pak, osjetno drukčije. Što zbog teškoća u poslovanju tvrtke koja upravo izlazi iz predstečajne nagodbe, što zbog velikih teškoća u agraru, ali i sve manje potpornih mu sredstava, potražnja za poljomehanizacijom je osjetno manja, pa je i manja i zaposlenost sada preostalih 80-ak OLT-ovih radnika. - Kako se više ne možemo pouzdati uglavnom na domaće tržište, to intenzivno radimo i na osvajanju inozemnih, poglavito u zemljama u našem okruženju - kaže Marković. Pritom sa zadovoljstvom ističe kako su nedugo, zajedno s još dvije hrvatske tvrtke, konačno potpisali i ugovore o isporuci većeg broja poljodjelskih strojeva kupcima u Nigeriji te očekuju da će uskoro stići i prve avansne uplate, što će označiti i početak toga vrlo zanimljivog i izglednog izvoznog posla u sljedećim godinama.

40

voćarskih platformi već je isporučio OLT uoči berbe jabuka

30 - 37

tisuća kuna cijena je voćarskih platformi (ovisno o veličini)

Možda ste propustili...

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

Najčitanije iz rubrike