Regija
NA RUŠEVINAMA STARE PODIGNUTA CRKVA SV. FRANJE ASIŠKOGA

Posvećena crkva u Lipiku
Objavljeno 9. rujna, 2014.

LIPIK - Požeški biskup, dr. Antun Škvorčević, u lipičkoj župnoj crkvi sv. Franje Asiškoga predvodio je svečano euharistijsko slavlje tijekom kojega je posvetio prostor crkve i njezin oltar.

Biskup je podsjetio da je 1991. godine u Domovinskom ratu do temelja srušena stara župna crkva. “Razaranjem crkve razoreno je i puno toga iznutra, u srcima i dušama ljudi. Bili su to dani kušnje i vjerujem da smo ih svi časno iznijeli vjerni Bogu i nakon svega, na ruševinama stare crkve, malo-pomalo izgradili novu crkvu”, kazao je, između ostalog, biskup Škvorčević.

Lipički župnik Jozo Zorić zahvalio je svojim prethodnicima koji su gradili živu crkvu kao i onu materijalnu: Tomi Sruku, Josipu Klariću, Josipu Firštu i Ivanu Bošnjaku kao i milosrdnim sestrama svetog Križa koje u župi djeluju od 1948. godine za njihov pastoralni rad. Zahvalu za gradnju crkve uputio je gradskoj vlasti Lipika, njezinom sadašnjem i bivšim gradonačelnicima, njemačkim organizacijama Kirche in Not te Renovabis kao i Udinskoj biskupiji, koja je pomogla gradnju župne kuće, te Požeškoj biskupiji. Zahvala je upućena i lipičkim toplicama, gdje su se održavala liturgijska slavlja i gdje je neko vrijeme stanovao župnik.

Nakon homilije uslijedio je obred polaganja moći bl. Ivana Merza podno novog oltara, svečana posvetna molitva, mazanje oltara i dvanaest križeva svetim uljem, paljenje tamjana na oltaru i kađenje crkve, urešavanje oltara i obasjavanje svjetlom cijeloga zdanja te prvi euharistijski prinos na novoposvećenom oltaru.

Nakon popričesne molitve član Župnog pastoralnog vijeća, dr. Oto Kraml, biskupu je zahvalio za dolazak u Lipik te mu predao darove.

Na slavlju su, među ostalima, bili i javni dužnosnici, saborski zastupnik Zdravko Ronko, zamjenik ministra zdravlja dr. Marijan Cesarik, požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha, gradonačelnik Pakraca Davorin Huška te lipički gradonačelnik Vinko Kasana. (AGM Kruna)

Župu Lipik osnovao bl. Alojzije Stepinac

Lipički župnik Jozo Zorić okupljene je podsjetio na tijek gradnje crkve, te da je 7. rujna prije 69 godina župu Lipik svojim dekretom osnovao zagrebački nadbiskup, bl. Alojzije Stepinac. Gradnja kripte nove župne crkve počela je 15. rujna 1996., a prva polnoćka u njoj je služena iste godine. Iduće godine župa je dobila svetište i tri zvona iz svetišta Mariahilfe iz Austrije; 25. rujna 1997. godine blagopokojni kardinal Franjo Kuharić blagoslovio je kamen temeljac, a požeški biskup 15. studenoga 1997. blagoslovio gradilište crkve.

Možda ste propustili...

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike