Regija
LJETO PREKRATKO ZA RJEŠAVANJE PROBLEMA?

Za školarce u Ruščici
još tjedan prisilnih ferija
Objavljeno 10. rujna, 2014.
Čeka se suglasnost ministarstva, prenošenje vlasništva s općine na školu, bojenje zebre

SLAVONSKI BROD/RUŠČICA - Gusta magla spustila se jučer ujutro na Ruščicu, čiji mještani maglovitim doživljavaju i najnovije obećanje o početku nastave u novoj školi. Podsjetimo, roditelji četrdesetak mališana odbili su poziv ravnateljice Vesne Šimić da njihova djeca krenu u staru, oronulu školu bez vode, vlažnih zidova i sa štakorima kao redovitim posjetiteljima. “Nećemo dopustiti da nam djeca idu u staru školu dok nova, u kojoj imaju sve uvjete, zjapi prazna”, još jednom su naglasili, a zbog njihova pritiska i odlučnosti, za ove je školarce početak nastave odgođen do ponedjeljka, kada bi se trebalo naći konačno rješenje.

Djeca su još tjedan dana na prisilnim ferijama, a roditelji ne odustaju od nastojanja započetog u studenome prošle godine kada su ih nastavnice zamolile da nešto poduzmu jer su uvjeti u staroj školi nepodnošljivi.

Melita Marijanović ima troje djece, stariji su već srednjoškolci i osmoljetku su završili u staroj školi, no za najmlađu Laru, učenicu trećeg razreda, uvjeti su neizdrživi.

- Osim miševa i vlage, loša je stolarija, klupe, nema vode... Bojala sam se zaraze za djecu - kaže Melita.

Slično razmišlja i Mira Janković, također majka troje djece:

- Odlučili smo ne pustiti ih u staru školu jer ako krenu tamo prvi dan, ostat će tako. Cijeli sustav 'šteka', ovo su očajničke mjere nas roditelja.

Sumnjičav je i Marko Žambok, koji je spreman svoju Petru, prvašića, voditi u slavonskobrodsku školu, ali neće, kaže, dopustiti da ide u sto godina staru zgradu. Na rubu snaga zbog svih događanja, predstavnik roditelja i Školskog vijeća Ivan Rašić, zaključuje: “Ništa nam drugo ne preostaje nego povjerovati da će djeca od ponedjeljka krenuti u novu školu.” Na to ih podsjeća i najnovija obavijest ravnateljice Šimić - u prozoru stare škole - o odgađanju nastave do ponedjeljka.

I gradonačelnik Mirko Duspara uvjerava roditelje da ne trebaju biti sumnjičavi. Obavljeni su razgovori s ravnateljicom, predstavnicima Županije i Općine Klakar i dogovoreni preduvjeti koji se moraju odraditi do kraja ovog tjedna kako bi učenici od 1. do 4. razreda konačno mogli na nastavu. “Prije svega potrebna je suglasnost Ministarstva odgoja i obrazovanja da se u novoj školi može odvijati nastava, a potvrdili su mi da bi to najkasnije moglo biti u četvrtak, kada se održava i sjednica Općinskog vijeća, na kojoj bi se trebala donijeti odluka o prenošenju vlasničkih prava Općine na matičnu školu 'Vladimir Nazor'”, kaže češće prozivani gradonačelnik. Naglašava i kako je do sada preskakano pitanje sigurnosti dolaska djece u novu školu, pa je u međuvremenu potrebno iscrtati pješački prijelaz i postaviti prometne znakove. Grad je u novoj školskoj zgradi spreman plaćati režijske troškove - u istom iznosu kao u staroj školi, a razliku neka plate, rezolutan je gradonačelnik, oni koji su školu i sagradili, misleći na Općinu Klakar i Županiju. Ne uključujući Grad, oni su, bez obzira na naputak Ministarstva s početka 2011. godine (kako nema mreže škola za jednosmjensku nastavu), ipak gradili u Ruščici i Podcrkavlju. A onda, nakon završetka škole u Ruščici, već drugu godinu vrući krumpir jedni prebacuju drugima i rješenja vjerojatno ne bi bilo da očajni roditelji nisu uzeli stvar u svoje ruke.

Svi se s razlogom pitaju nije li se problem mogao riješiti na vrijeme, tijekom dugih ljetnih praznika, pa da su i ruščički đaci krenuli na nastavu s ostalim školarcima u Hrvatskoj.

Marija RADOŠEVIĆ

Slavonski Brod

plaćat će režije u istom iznosu kao u staroj školi

Duspara želi k Mornaru

Smatrajući kako je problem Ruščice velik, gradonačelnik Duspara zatražio je prijam kod ministra Vedrana Mornara. “Zgrada je preglomazna za četrdesetero djece, a da idu i djeca od 1. do 8. razreda, ukupno bi ih bilo 80. To je šest puta manje od mogućnosti koje pruža škola sa 16 učionica. Iz ostalih područnih škola (poput Gornje Vrbe, koja ima 150 učenika) teško je tjerati učenike da putuju u Ruščicu, a onda se nameće i pitanje njihova prijevoza...”, kaže Duspara.

Najčitanije iz rubrike