Novosti
CRODEMOSKOP

HDZ povećava vodstvo, Vladu ne podupire 66,5 % građana
Objavljeno 6. rujna, 2014.

Kada bi se ovog vikenda održali parlamentarni izbori, za HDZ bi glasalo 25,1 posto birača, pokazali su rezultati redovitog mjesečnog istraživanja Crodemoskop. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1300 građana od 1. do 3. rujna.

HDZ je u kolovozu imao potporu od 24,3 posto. Zaustavljen je pad potpore SDP-u koji se nalazi na drugom mjestu s 20,9 posto glasova birača (u kolovozu 20,3 posto), a treći je ORaH s 13,9 posto (u kolovozu 13,6 posto).

Za koaliciju HDZ/HSS/HSP AS/BUZ/HDS/ZDS glasalo bi 30,5 posto birača, a lijevoj opciji, odnosno koaliciji SDP/HNS/IDS/HSU naklonjeno je njih 24,9 posto. Savez za Hrvatsku dobiva 6,3 posto glasova.

Predsjednik RH Ivo Josipović i dalje je najpozitivniji političar s 32,5 posto potpore, drugo mjesto zauzela je šefica ORaH-a Mirela Holy (11,2 %), iza koje je predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović (10,1 %). Na listi najnegativnijih nema većih promjena i vodi Zoran Milanović s 33,5 posto, a slijedi ga Tomislav Karamarko s 31 posto. Na treće mjesto liste političara negativaca građani su stavili sve ostale političare.

Rad Vlade ne podupire čak 66,5 posto građana, a ocijenjena je dvojkom. Sabor nešto bolje stoji kod građana od izvršne vlasti, a najbolji je predsjednik države s ocjenom 3,4.

Gospodarski problemi najvažnija su tema za 30 posto hrvatskih građana, a druga po važnosti su sukobi u Ukrajini. Zanimljivo je da su po važnosti tema vremenske neprilike na trećem mjestu, a obnova u županjskoj Posavini na četvrtom.D.Pavlović

POBJEĐUJE LI JOSIPOVIĆ U PRVOM KRUGU?

Prema istraživanju agencije Ipsos Puls o predsjedničkim izborima, Ivo Josipović u prvom krugu osvaja 45,5 % glasova, a Kolinda Grabar Kitarović 30,9 %. Politički analitičar Žarko Puhovski kaže kako to istraživanje pokazuje da se odnos dvoje kandidata stabilizira, odnosno da je taj odnos takav da predsjednik Josipović uvijek dobiva 50 posto više od svoje kandidatkinje i da je kandidatkinja Grabar Kitarović u ovom trenutku došla do jedne vrste plafona, što je bilo, kako kaže Puhovski, očekivano budući da sama ne sudjeluje u kampanji. “Uzmu li se svi podaci u obzir: prije svega postotak ljudi koji su rekli da ne bi sudjelovali na izborima ili ne znaju za koga bi se opredijelili i kad bi se u svim decimalama ti rezultati uzimali u obzir, to bi značilo da Josipović s otprilike 51 % pobjeđuje u prvom krugu", kaže Puhovski, no ističe da je u ovom trenutku to jako teško prognozirati. "Tendencija se sada svodi na pitanje: pobjeđuje li predsjednik Josipović u prvom krugu ili ne?" kaže Puhovski, koji ne dvoji da će, ako do drugog kruga i dođe, predsjednik dobiti još jedan mandat.(MS)

20,9 %

glasova birača ima SDP

Možda ste propustili...