Ekonomija
JAVNA NABAVA

Đakovčanin u Zagrebu osnovao Centar cjeloživotnog učenja i srušio cijene seminara za 50 %
Objavljeno 6. rujna, 2014.
U samo tjedan dana za seminar koji će se održavati u Opatiji prijavilo se 120 polaznika, kaže Armando Milković

Đakovčanin Armando Milković u Zagrebu je nedavno osnovao Centar cjeloživotnog učenja i, kako tvrdi, srušio cijene seminara i edukacija u Hrvatskoj za više od 50 %.

- Centar cjeloživotnog učenja nova je ustanova koju smo registrirali u Zagrebu. Nedavno smo počeli rad, a (r)evolucijom seminara koju smo započeli već smo podigli veliku prašinu u Zagrebu, ali i u ostatku Hrvfatske - kaže Milković te dodaje kako pritom valja istaknuti da će se, s druge strane, novim pristupom organizaciji seminara u konačnici omogućiti velika ušteda proračunskih sredstava.

Kada se govori o javnoj nabavi, prema nekim podacima u tom se segmentu prošle godine okrenulo 40 milijardi kuna, u sustavu koji počiva na 3340 ovlaštenih predstavnika naručitelja s važećim certifikatima, a organizacijom seminara trenutačno se u Hrvatskoj bavi 40 tvrtki.

Naime, kod javne nabave radi se o skupu propisa i pravila koji državi i njezinim tijelima propisuje određene postupke pri kupnji roba, radova i usluga, a osoba koja želi provoditi postupak javne nabave mora biti licencirana. Licencija se stječe pohađanjem 50-satne edukacije, nakon koje je potrebno položiti ispit. Nakon položenog ispita polaznik dobiva licenciju s rokom od tri godine. Nositelj licencije također u tri godine obvezan je kroz seminare iz područja javne nabave skupiti najmanje 32 boda kako bi tu licenciju obnovio.

Niži troškovi organizacije

Kako se novac poreznih obveznika ne bi trošio samovoljno, kontrolu nad postupcima javne nabave obavlja ovlašteno državno tijelo (DKOM).

Milković tvrdi da ono što su on i njegov tim ponudili polaznicima, sustavu, Hrvatskoj do sada nije nitko ponudio jer su svi željeli zadržti ekstraprofit.

- Primjerice, polaznicima seminara javne nabave koji će se održavati u Opatiji 9. i 10. listopada u hotelu Adriatic po cijeni od samo 1500 kuna nudimo all inclusive uslugu - prijevoz autobusima visoke turističke klase, smještaj, hranu, zabavu uz tamburaše u večernjim satima, a uza sve navedene povlastice na seminaru će ih dočekati najveća imena predavača iz sustava javne nabave kao što su Anđelko Rukelj, zamjenik predsjednika Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Davor Slivka, pročelnik službe za javnu nabavu Osječko-baranjske županije, Ivica Pranjić, APIS IT d.o.o. Zagreb, voditelj ureda za javnu nabavu, Robert Urek, voditelj pododsjeka za javnu nabavu Primorsko-goranske županije, te nezaobilazni doajeni javne nabave Ante Loboja i Zoran Vuić, a sve to za samo 1500 kuna, što je znatno niži trošak organizacije nego što je bio do sada - kaže Milković te navodi kako o ozbiljnosti projekta najbolje govore brojke, jer se u samo tjedan dana prijavilo već 120 polaznika.

Uštede u proračunu

“S obzirom na to da je do samog seminara ostalo više od mjesec dana, nema sumnje da će konačna brojka biti u okviru predviđenih 500 - 600 polaznika, jer smatramo da smo osmislili jedinstveni i potpuno novi koncept organizacije seminara koji će u konačnici omogućiti veliku uštedu proračunskih sredstava”, kaže Milković.

- Primjerice, organizacija dvodnevnog seminara (kotizacija) u Splitu polaznika je do sada stajala 1500 kuna plus trošak odlaska i povratka 1500 kuna, a službenim automobilom i do 2500 kuna. S obzirom na to da su seminari najčešće dvodnevni, uz noćenje trošak se povećava za 500-tinjak kuna te u konačnici dolazimo do podatka da je sustav koji je poslao polaznika na seminar za njegovu edukaciju morao izdvojiti od 3500 do vrtoglavih 5000 kuna, što je zbog nepovoljne ekonomske situacije u državi doista pretjeran iznos - kaže Milković.

Zdenka RUPČIĆ
TKO JE ARMANDO MILKOVIĆ?

Armando Milković javnosti je do sada bio poznat po projektu školovanja poljoprivrednika u prekvalifikacijama i stjecanju srednjih stručnih sprema. Bio je to projekt kojim su mnogi poljoprivrednici riješili pitanje svog obrazovnog statusa, ali i stekli mnoga znanja i vještine koje do tada nisu posjedovali, dobili bodove pri zakupu državnog zemljišta... Milković je osim Centra cjeloživotnog učenja u Zagrebu vlasnik i Učilišta Mentor u Đakovu i Osijeku, Učilišta Našice iz Našica te autoškole Armando u Đakovu.

40

milijardi kuna lani se, prema nekim podacima, okrenulo u segmentu javne nabave

40

tvrtki u Hrvatskoj bavi se organizacijom seminara

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike